Ένας Περιληπτικός Οδηγός για το Πως κάνω Local SEO

Το Τοπικό SEO είναι η διαδικασία της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας προκειμένου να μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερες κατατάξεις στις τοπικές αναζητήσεις. Παραπάνω από το ένα τρίτο των αναζητήσεων που γίνονται στην Google μέσα στο 2016 είναι τοπικές.

Η Google κατανοεί όλο και περισσότερο τις προθέσεις των χρηστών σχετικά με τις αναζητήσεις τους κι έτσι επιλέγει να τους δείχνει τοπικά αποτελέσματα ακόμη και αν χρησιμοποιούν όρους αναζήτησης που δεν σχετίζονται με τη τοποθεσία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές αναζητήσεις μπαίνουν πλέον γερά στο προσκήνιο. Με άλλα λόγια, αναζήτηση μιας φράση όπως τα “καλύτερα ξενοδοχεία” θα μπορούσε να παράγει αποτελέσματα που να περιέχουν τοπικές επιχειρήσεις ανακατεμένες με τα οργανικά αποτελέσματα.

Εκεί που θέλω να καταλήξω λοιπόν, είναι ότι αν έχετε μια επιχείρηση που μπορεί να εξυπηρετήσει τοπικούς πελάτες ή που έχει μια φυσική διεύθυνση, θα πρέπει να βελτιστοποιήσετε την σελίδα της για τοπικές αναζητήσεις.

Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με την τοπική αναζήτηση, να ξεκαθαρίσω ότι ο γεωγραφικά στόχευμένος όρος αναζήτησης είναι αυτός που περιλαμβάνει μια τοποθεσία, όπως για παράδειγμα “SEO in Greece“. Η ύπαρξη τοποθεσίας στον όρο αναζήτησης είναι αυτό που ενεργοποιεί το πακέτο τοπικών αποτελεσμάτων,ενώ οι αναζητήσεις για το Brand σας το Knowledge Graph

Τι είναι το Knowledge Graph;

Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, το Knowledge Graph είναι ένα πλούσιο σε φωτογραφίες αποτέλεσμα αναζήτησης που εμφανίζεται δεξιά από το πρώτο οργανικό αποτέλεσμα. Το Knowledge Graph αντλεί φωτογραφίες και δεδομένα από κριτικές και σχόλια χρηστών, δημόσια uploads και κοινοποιήσεις και από τις φωτογραφίες  που ανεβάζετε  στη G + Local σελίδα σας.Η εμφάνιση του βασίζετε στον αριθμό των αναζητήσεων που γίνετε σε ένα Brand και περιλαμβάνει :

– Βασικές πληροφορίες και μια σύντομη περιγραφή από την Wikipedia
– Φωτογραφίες από το Google Plus
– Reviews πελατών από την Google
– Social Profiles
– Σχετικές Αναζητήσεις

Knowledge Graph ελλαδα

Πώς να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας για αποτελέσματα στο Knowledge Graph

Η βελτιστοποίηση για το Knowledge Graph είναι μια αρκετά απλή διαδικασία για έναν ειδικό στις μηχανές αναζήτησης και σίγουρα αξίζει να της αφιερώσετε το χρόνο που απαιτείται για να τη φέρετε εις πέρας. Ας δούμε λοιπόν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για το Knowledge Graph:

Κάντε μία σελίδα G + Σελίδα και συμπληρώστε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, αν όχι όλα

Προσθέστε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας στο G + σας

Αποκτήστε Κριτικές Πελατών σελίδας σας στο G +

Οικοδομήστε Τοπική Αναφορές (παραπομπές)

Συνδέστε την ιστοσελίδα με την Google+ Page σας

Τι είναι η το Πακέτο Τοπικής Αναζήτησης;

Το Πακέτο Τοπικής Αναζήτησης είναι ο παραδοσιακός τύπος τοπικών αποτελεσμάτων που περιλαμβάνει μια λίστα με 3 τοπικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον όρο της αναζήτησης καθώς και έναν χάρτη πάνω από αυτά. Αυτές οι καταχωρήσεις εμφανίζονται ακριβώς κάτω από τις πληρωμένες διαφημίσεις της google αν υπάρχουν ειδάλλως πάνω απο τα οργανικά αποτελέσματα. Οι θέσεις κατάταξης των sites στο Πακέτο Τοπικής Αναζήτησης αλλά και τα σημεία αναφοράς στο SEO υπολογίζονται με βάση περισσότερες από 150 γνωστές μεταβλητές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προώθηση SEO ιστοσελίδας  δεν βοηθάει μόνο στις οργανικές αναζητήσεις αλλά και στην εμφανισημότητα στους χάρτες της Google

topikes anazitiseis google 3 pack

Πώς να κάνετε βελτιστοποίηση για Τοπικές Αναζητήσεις

Στη βελτιστοποίηση για Τοπικές Αναζητήσεις, οι παραπομπές έχουν ρόλο και ισοδυναμούν με αυτόν της παραδοσιακής οικοδόμησης links για τις οργανικές αναζητήσεις. Τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι σωστά βελτιστοποιημένη, να χτίσετε Κύρος για το domain σας (Domain Authority) και να εγγραφείτε σε τοπικές λίστες. Εδώ θα σας παρουσιάσω μια λίστα ελέγχου και μερικά εργαλεία που χρησιμοποιώ για να βεβαιωθώ ότι έχω κάνει τα πιο σημαντικά βήματα για  υψηλές κατατάξεις σε τοπικό επίπεδο.

1.Το όνομά μου, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου μου εμφανίζονται σε κάθε σελίδα της ιστοσελίδας μου

2.Κάθε σελίδα του site μου έχει μοναδικό περιεχόμενο που αναφέρει λεπτομερώς ένα προϊόν ή μια υπηρεσία

3.Έχω κάνει εγγραφή του site μου σε τοπικούς καταλόγους;

4.Έχω όλες τις τοπικές αναφορές (παραπομπές) που έχουν και οι ανταγωνιστές μου;

Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Scrapebox ή απλά χρησιμοποιώντας το Google. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι βρείτε τις πλήρεις διευθύνσεις των ανταγωνιστών σας και να χρησιμοποιήσετε τον προχωρημένο χειριστή (advanced operator) “allintext:” μαζί την διεύθυνση τους.

Αυτό θα σας δείξεις τις σελίδες που αναφέρουν τις διευθύνσεις των ανταγωνιστών σας. Με άλλα λόγια, θα σας προσφέρει ένα χρυσωρυχείο πιθανών sites για παραπομπές. Αυτή τη διαδικασία είναι καλό να την κάνετε για τα 5-10 πιο ανταγωνιστικά sites.

5.Κριτικές από δικτυακούς τόπους όπως το Google+

Αν όχι, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τον κόσμο να αφήνει σχόλια και κριτικές για την επιχείρησή σας.

6.H ιστοσελίδα μου έχει ποιοτικά εισερχόμενα links

Πολλοί ξεχνούν ότι το γενικό Κύρος ενός site είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υψηλή κατάταξη σε τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται να κερδίσετε links από άλλους ποιοτικούς δικτυακούς τόπους για να ενισχύσετε το Κύρος σας. Το guest posting είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό.

Μπορεί οι συμβουλές που αναφέραμε παραπάνω είναι αρκετά άπλες, ωστόσο πολλοί δεν εκμεταλλεύονται το τοπικό SEO. Η αφιέρωση λίγου χρόνου για την ολοκλήρωση ενός μόνο βήματος την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα leads και traffic για την επιχείρησή σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμελήσετε ή να αγνοήσετε το μεγάλο traffic που γίνεται μέσω των τοπικών αναζητήσεων.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη του Τοπικού SEO που πρέπει να αποφεύγονται!

Τα σωστά και σημαντικά βήματα που αναφέραμε παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν  το site σας, τα λάθος βήματα όμως θα μειώσουν την κατάταξή. Κάποια σοβαρά λάθη μάλιστα, μπορεί να επιφέρουν και ποινές στο site σας!  Πριν λοιπόν να ξεκινήσετε την τοπική SEO εκστρατεία σας, δείτε μερικά κοινά λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε.

Διαφορετικά Στοιχεία Επιχείρησης σε Τοπικές Παραπομπές 

Το λεγόμενο NAP (ονομα, διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου) είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις κατατάξεις σε τοπικό επίπεδο. Εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικά NAP στοιχεία σε Τοπικες Παραπομπές θα έχετε προβλήματα κατάταξης για αυτό συνιστώ να είστε πολύ προσεκτικοί με τα στοιχεία αυτά.Πάντα να χρησιμοποιείτε τα ίδια σε όλες τις τοπικές παραπομπές σας.

Ελλιπής συμπλήρωση του προφίλ στο G+

Η Google αγαπάει τον εαυτό της, όσο και να το αρνείται! Η σελίδα σας στο Google + είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δημιουργήσετε ένα καταχωρημένο σε ευρετήριο κοινωνικό προφίλ για την επιχείρησή σας. Όταν θα δημιουργήσετε το προφίλ σας λοιπόν, θα πρέπει να φροντίσετε να παρέχετε όλες τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν. Βεβαιωθείτε επίσης ότι θα επιλέξετε τις καλύτερες κατηγορίες για την επιχείρησή σας. Τέλος, θα πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσετε και φωτογραφίες γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα SERPs.

Παραμέληση της Ταχύτητας του site

Η Google θέλει να προσφέρει στους χρήστες της τα καλύτερα αποτελέσματα. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα και να προσφέρει μια καλή εμπειρία για το χρήστη. Άσχετα από το τοπικό SEO, θα πρέπει πάντα να είστε σίγουροι ότι το site σας είναι γρήγορο και φιλικό προς τον χρήστη – επισκέπτη.

Αφύσικη περίληψη της τοποθεσίας της επιχείρησης μέσα στο περιεχόμενο

Όταν ξεκίνησε το SEO, το γέμισμα του site σας με keywords ήταν αρκετό για μια υψηλότερη κατάταξη στα SERPs. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβει η Google αυτή την μέθοδο παραπλάνησης των μηχανισμών της και να περιορίσει πολύ σημαντικά την  αποτελεσματικότητα τους. Για κάποιο λόγο, πολλοί πιστεύουν ότι αν γεμίσουν το περιεχόμενο της σελίδας της επιχείρησης τους με την τοποθεσία της και άλλα keywords θα ενισχύσουν την κατάταξή τους. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Για την ακρίβεια, το γέμισμα με keywords μπορεί να μειώσει την κατάταξή σας.

Παραμέληση των Κοινωνικών Προφίλ

Το SearchMetrics έκανε μια εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων διάφορων παραγόντων κατάταξης SEO  και βρήκε ότι τα shares από sites κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζουν σημαντικά τις κατατάξεις. Τα +1 του Google + και τα shares του Facebook ήταν οι δύο κορυφαίες παράγοντες της μελέτη τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει κουμπιά για sharing στα sites κοινωνικής δικτύωσης στη σελίδα σας, για να μπορούν οι επισκέπτες σας να την μοιραστούν εύκολα και γρήγορα με τους φίλους τους.

Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εκστρατεία τοπικού SEO σας για να λαμβάνει καθημερινά η επιχείρηση σας περισσότερους τοπικούς πελάτες! Να θυμάστε ότι πρέπει να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεται η διαδικασία, χωρίς “εκπτώσεις”. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δίνετε παντού τα ίδια στοιχεία NAP και επικεντρωθείτε στην ποιότητα των links σας.