To Search Engine Optimization ξεκινά με τις λέξεις που έχουν πληκτρολογηθεί στο κουτί αναζήτησης μιας μηχανής αναζήτησης. Η έρευνα πάνω στις λέξεις κλειδιά (keyword research) είναι από τα πιο σημαντικά στάδια μιας SEO καμπάνιας.Eίναι η πρώτη Ενέργεια μιας Digital Στρατηγικής που οφείλουμε να εκτελέσουμε με συνέπεια ειδάλλως η καμπάνια μας κινδυνεύει να πάει στο καλάθι των αχρήστων.
Αναζητώντας τις λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν την αγορά σας δεν μαθαίνετε μόνο ποιες είναι οι φράσεις που πρέπει να στοχεύσετε αλλά μαθαίνετε και περισσότερα στοιχεία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.
Η έρευνα πάνω σε λέξεις κλειδιά προσπαθεί να καθορίσει τις καλύτερες εκφράσεις που θα μπορούσε κάποιος να πληκτρολογήσει σε μια μηχανή αναζήτησης για να βρει την ιστοσελίδα σας.
Ας πούμε ότι έχετε μια μικρή επιχείρηση και σκέφτεστε για την έναρξη μιας ιστοσελίδας για την προώθηση της επιχείρησης.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στις λέξεις κλειδιά και φράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όταν ψάχνουν για το είδος της επιχείρηση σας στο διαδίκτυο .
Η έρευνα και η διαδικασία ενσωμάτωσης για λέξεις κλειδιά αποτελείται από 5 στάδια.
1ο Στάδιο: Δημιουργείστε έναν αρχικό κατάλογο με λέξεις κλειδιά
Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος έρευνας keywords, θα πρέπει πρώτα να κατεβάσετε μερικές ιδέες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας.
Ξεκινήστε έχοντας στο μυαλό σας λέξεις ή εκφράσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά σας.
Γράψτε τις λέξεις σε μια κόλα χαρτί.
Πηγαίνετε στο Keyword Planner της google είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βρείτε τις σχετικές λέξεις που χαρακτηρίζουν την αγορά σας.
Παίξτε λίγο μαζί του να καταλάβετε την λειτουργία του.
Το Google Keyword Planner μπορεί να μου δώσει όλες τις πληροφορίες για ένα niche που χρειάζομαι δωρεάν!
1.) Εισάγετε το πιθανό σας keyword κάνοντας κλικ στην επιλογή «Αναζήτηση για keywords και ιδέες ομάδας διαφημίσεων” και κάντε κλικ στο “Λήψη Ιδεών”.
Πληκτρολογείστε μια μια τις λέξεις που έχετε είδη γράψει στο χαρτί και δείτε το συσχετισμό των λέξεων.
Εστιάστε σε ένα keyword κάθε φορά γιατί σύντομα θα επεκταθείτε
2.) Κάντε κλικ στην καρτέλα “ιδέες για keywords” και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί “Μέσες Μηνιαίες αναζητήσεις” για να ταξινομήσετε τη ν λίστα από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο ποσό των αναζητήσεων.
3.) Μελετήστε την λίστα και σημειώστε τα keywords που σχετίζονται με το niche σας.
4.) Συνεχίστε μέχρι να φτάσετε τις περίπου 10 ή περισσότερες παραλλαγές του αρχικού keyword, αν δεν τις έχετε ήδη βρει από το προηγούμενο βήμα.
5.) Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με κάθε παραλλαγή keyword που βρήκατε.
Απλά συνεχίστε να επαναλαμβάνετε όλα τα παραπάνω βήματα για να βρείτε όλο και περισσότερα keywords. Θα βρείτε τόσα πολλά keywords που σίγουρα θα αγχωθείτε. Προτείνω να επιλέγετε μια ιδέα κάθε φορά και να την επεξεργάζεστε για να δείτε αν μπορείτε να βρείτε μια τρύπα στο niche σας που θα σας επιτρέψει να την κεφαλαιοποιήσετε.
Στο παρακάτω παράδειγμα έστω ότι έχουμε ένα online κατάστημα που πουλάει παπούτσια :
Mέσος όρος αναζητήσεων = O Μέσος Όρος κατά προσέγγισης μηνιαίας επισκεψιμότητας της συγκεκριμένης λέξης (μας ενδιαφέρει)
Ανταγωνισμός :Αναφέρετε στο adwords (δεν μας ενδιαφέρει εκτός και αν τρέχουμε adwords)
Προτεινόμενη Τιμή : O Μ.Ο click της λέξης για το adwords (μας ενδιαφέρει /η αξία που προσδίδει η google στην λέξη)
Λήψη : Μπορείτε να κατεβάσετε όλες τις λέξεις κλειδιά σε ένα excel για να τις επεξεργαστείτε καλύτερα
Ένα άλλο εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά με το Planner είναι το http://keywordtool.io/
Παίξτε με αυτά τα 2 εργαλεία συνδυαστικά και τα 2 είναι free και θα κάνετε θαύματα.Αυτή είναι η αγορά σας. Μαζέψτε όλες τις λέξεις που σας ενδιαφέρουν και τοποθετείστε τις σε ένα excel.
Πάμε τώρα να συγκεντρώσουμε τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σας.
2ο Στάδιο: Εύρεση Λέξεων Κλειδιών των Ανταγωνιστών σας
Καταρχήν βρίσκετε τους ανταγωνιστές σας. Κάντε μια λίστα από τους 10 καλύτερους στην αγορά σας. Για να τους βρείτε απλά πηγαίνετε στην Google και πληκτρολογείτε τις βασικές λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν την αγορά σας. Πάρτε τους 10 Πρώτους. Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο όπως το SEMRUSH SEO TOOL (την μόνη χώρα που δεν υποστηρίζει είναι ή Ελλάδα) ή το δικό μας απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά φτωχό visibility για ελληνικές λέξεις και πάρτε περισσότερες ιδέες για λέξεις κλειδιά σχετικές με την αγορά σας και προσθέστε τις και αυτές στο excel (αν δεν τις έχετε ήδη).
3ο Στάδιο: Κατηγοριοποιήστε τις λέξεις κλειδιά
Το επόμενο βήμα αφού έχετε δημιουργήσει την λίστα σας είναι να τις κατηγοριοποιήσετε.
Η κατηγοριοποίηση δεν σημαίνει ότι και όλες οι λέξεις αυτές θα είναι οι πιθανοί στόχοι σας.
Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην αξιολόγηση και στον έλεγχο της απόδοσης των λέξεων κλειδιών.
Το πώς θα κατηγοριοποιήσετε τα keywords είναι δικό σας θέμα. Ένα ευέλικτο σύστημα είναι ακολουθώντας τις παρακάτω κατηγορίες:
- μονά keywords
- keywords για κατηγορίες
- brandend keywords
- χρονικά keywords
Βάζοντας λοιπόν τις λέξεις κλειδιά ανά κατηγορίες μπορείτε πολύ πιο εύκολα να τις αξιολογήσετε και να κάνετε τις συγκρίσεις που χρειάζονται για να μπορέσετε να διαμορφώσετε μια καθαρή onpage και offpage στρατηγική για το που και πως θα στοχεύσετε. Αυτός είναι ο κορμός των λέξεων κλειδιών. Συγκεντρώστε τώρα από την λίστα σας κάτω από την κάθε ενότητα τα σχετικά secondary keywords.
Είστε έτοιμοι να περάσετε στο επόμενο στάδιο.
4ο Στάδιο: Αξιολογήστε τις λέξεις κλειδιά
H αξιολόγηση των λέξεων κλειδιών είναι μια βασική διαδικασία σε κάθε έρευνα πάνω σε λέξεις κλειδιά. Κύριος στόχος της διαδικασίας είναι να καθορίσει 3 βασικούς παράγοντες:
- Συχνότητα αναζήτησης (traffic)
- Οργανικός Ανταγωνισμός
- Πόσο κερδοφόρα είναι η συχνότητα αναζήτησης
Aναλόγως των στόχων που θέλετε να πετύχετε αξιολογείτε και τις λέξεις κλειδιά.
As δούμε ένα παράδειγμα :
Έστω ότι έχουμε να αξιολογήσουμε την λέξη κλειδί “πλαστικοί χειρουργοί αθήνα”
Το ” πλαστικοί χειρουργοί αθήνα ” αναζητείται κατά μέσο όρο 590 φορές το μήνα. Αν πάρετε την πρώτη θέση στην κατάταξη, θα πάρετε περίπου το 35% αυτών των επισκεπτών ή και περισσότερο. Αυτό ισοδυναμεί με 206 στοχευόμενους επισκέπτες στο website σας κάθε μήνα για ένα μόνο keyword. Ας πούμε ότι έχετε μετατρέψει το 5% (το μέσο ποσοστό των μετατροπών για SEO leads) από αυτούς τους επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι ένας πλαστικός χειρουργός από την πόλη της Αθήνας θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει τουλάχιστον 10 νέους πελάτες μηνιαίως, ποσό που ισοδυναμεί με 120 νέους πελάτες ετησίως.
Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος πελάτης πλαστικού χειρουργού ξοδεύει μεταξύ 500 και 3,000 ευρώ ανά έτος. Έτσι, στη μικρή κλίμακα των 500 ανά ασθενή, ένας πλαστικός θα μπορούσε δυνητικά να κερδίσει επιπλέον 60,000 ευρώ σε έσοδα κάθε χρόνο. Μαγικό, ε;
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αλλά αυτό το παράδειγμα δείχνει την πολύτιμη αξία του Search Engine Optimization και φυσικά τις δυνατότητες ενός καλού ROI Keyword όταν έρθει στην 1η θέση των οργανικών αποτελεσμάτων . Αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να είναι αρκετό για να αλλάξει την νοοτροπία του “πόσες αναζητήσεις τον μήνα”.
5ο Στάδιο: Toποθέτηση λέξεων κλειδιών εντός της ιστοσελίδας
Mετά την επιλογή των λέξεων κλειδιών που θέλουμε να στοχεύσουμε περνάμε στο Onpage SEO – Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ενέργειες οι οποίες εφαρμόζονται μέσα στην ιστοσελίδα (keyword targeting). Λέξεις κλειδιά, Τίτλοι σελίδων, Meta – περιγραφές, συχνότητα λέξεων κλειδιών, αρχιτεκτονική ιστοσελίδας, συνδέσεις σελίδων μεταξύ τους κ.α. Θα μιλήσουμε εκτενώς για την συγκεκριμένη διαδικασία σε άλλο άρθρο.
6ο Στάδιο: Παρακολουθήστε την απόδοση των λέξεων κλειδιών
Τέλος για να μπορείτε να παρακολουθείτε την απόδοσή της πορείας των λέξεων κλειδιών που έχετε επιλέξει θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο σχετικό εργαλείο (keywordtracker)
Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε πχ το serpfox ή το serpwood και τα 2 είναι αξιόπιστα
Η παρακολούθηση της απόδοσης των λέξεων κλειδιών είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μέσα από όλη την διαδικασία ελέγχετε την απόδοση των ενεργειών σας και αναπροσαρμόζετε την Offpage αλλά και την Onpage στρατηγική σας σε περίπτωση που χρειαστεί. Με αυτόν τον τρόπο αξιολογείτε την ποιότητα των ενεργειών σας για τις λέξεις κλειδιά στόχους που θέσατε.
Ποτέ δεν είπα ότι η έρευνα keyword ήταν εύκολη υπόθεση
Η έρευνα των λέξεων κλειδιών είναι το πιο σημαντικό βήμα σε κάθε καμπάνια SEO. Αυτό θα καθορίσει πόσο traffic θα έχετε, το είδος του traffic που θα λαμβάνετε και πόσα χρήματα θα βγάλετε πραγματικά.
Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε το χρόνο σας και να δοκιμάζετε κάθε keyword για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ανταγωνιστικό, ότι έχετε μια ευκαιρία για κατάταξη, και ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει έσοδα. Για το πώς θα αξιολογείτε τον οργανικό ανταγωνισμό μιας λέξις κλειδί κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο .
O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας.
Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.