Μπορεί η αύξηση των οργανικών κλικ (CTR) να βελτιώσει τη κατάταξης σας στην Google;
Η σύντομη απάντηση είναι: ΝΑΙ.
Γιατί είναι σημαντικό το Οργανικό CTR;
Το CTR είναι ένα ποσοστό που δείχνει πόσο συχνά κάνουν τελικά κλικ στην ιστοσελίδα σας όσοι την βλέπουν στα οργανικά αποτελέσματα
Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη παρατηρήσει, πηγαίνετε στο Google Webmasters tools και κάντε κλικ στο κουμπί “Αναζήτηση Traffic (Search Traffic)” και στη συνέχεια “Αναζήτηση Analytics (Search Analytics)”. Εκεί θα βρείτε ένα πραγματικό χρυσωρυχείο στοιχείων που δείχνουν την απόδοση του δικτυακού σας τόπου για εκατοντάδες keywords στα αποτελέσματα αναζήτησης. Το στοιχείο στο οποίο δίνει την μεγαλύτερη έμφαση η Google, είναι ο ρυθμός των κλικ.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί;
Η Google βελτιώνει συνεχώς την μηχανή αναζήτησης της για να βεβαιωθεί ότι αυτή θα προσφέρει πάντα στους χρήστες τις πιο σχετικές, πολύτιμες και μοναδικές διαθέσιμες πληροφορίες. Το CTR λοιπόν είναι ένας καλός τρόπος για να καθορίσει η Google ποια αποτελέσματα για μία συγκεκριμένη αναζήτηση είναι πραγματικά πολύτιμα (επιφανειακά τουλάχιστον).
Αυτό ακριβώς λέει και η Google για το CTR: “Ένα υψηλό CTR είναι μια καλή ένδειξη ότι οι χρήστες βρίσκουν τις διαφημίσεις σας χρήσιμες και σχετικές.” – Στον παραπάνω ορισμό, οι λέξη “διαφημίσεις” και η φράση “οργανικά αποτελέσματα” είναι το ίδιο.
Φυσικά, αυτός ο παράγοντας θα ισχύει μόνο για τα αποτελέσματα στο top 10. Αλλά σίγουρα μπορεί να κάνει την διαφορά σε ό,τι αφορά την κατάταξη στην θέση 10 και την κατάταξη στις 3 πρώτες θέσεις. Προσέξτε όμως εάν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει υψηλό CTR αλλά έχει επίσης υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης και χαμηλό μέσο χρόνο παραμονής στη σελίδα, τότε το αποτέλεσμα αυτό θα είναι πιθανώς για να υποβιβαστεί κάποια στιγμή.
Επίσης, εάν έχετε μια επιχείρηση και κάνετε Local SEO θα πρέπει να προσέξετε πολύ το CTR για αναζητήσεις που η ιστοσελίδα σας βρίσκεται την 1η 10αδα.
Επιλογή των Keywords
Ναι, ο πρώτος τρόπος για να αυξηθεί το οργανικό CTR σας είναι να επιλέξετε τα σωστά keywords! Τα Keywords πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχετικά με αυτό το οποίο πουλάτε ή με το θέμα του περιεχόμενου σας. Η Google λέει το εξής για τα keywords και το CTR: “Όσο περισσότερα τα keywords και οι διαφημίσεις σχετίζονται μεταξύ τους και με την επιχείρησή σας, τόσο πιο πιθανό είναι ένας χρήστης να κάνει κλικ στη διαφήμισή σας μετά από αναζήτηση για μία φράση με το keyword σας.” Απλώς αντικαταστήστε τη λέξη “διαφημίσεις” με τη φράση “οργανικά αποτελέσματα” και ισχύει ο ίδιος κανόνας.
Περιεχόμενο
Το περιεχόμενό σας θα πρέπει επίσης να είναι σχετικό με τις αναζητήσεις. Με άλλα λόγια, ισχύει ότι και για τα keywords. Εάν κάποιος ψάχνει για «χλιδάτα ρούχα για άνδρες», αλλά το άρθρο σας που είναι υψηλά για την συγκεκριμένη αναζήτηση είναι για “ρούχα για χλιδάτες κυρίες” τότε το οργανικό CTR σας θα είναι χαμηλό.
Τίτλος
Η δημιουργία ενός πιασάρικου τίτλου για τις υψηλές κατατάξεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε το CTR σας. Για να δημιουργήσετε έναν ισχυρό τίτλο, θα πρέπει να μελετήσετε την τέχνη της συγγραφής κειμένων, του copy writing δηλαδή. Το SEO δεν είναι μόνο για την κατάταξη πια. Αν θέλετε να έχετε επιτυχία τώρα και στο μέλλον, θα πρέπει να έχετε δεξιότητες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς του μάρκετινγκ και ένας από αυτούς είναι και το copy writing.
Για λόγους SEO, είναι καλό να έχετε το keyword στον τίτλο. Θα πρέπει όμως να φροντίσετε να χρησιμοποιήσετε όσους χαρακτήρες σας απομένουν για να φτιάξετε έναν ενδιαφέροντα τίτλο.
Υπάρχουν δύο σημαντικοί στόχοι που πρέπει να προσπαθείτε να πετύχετε με τον τίτλο / επικεφαλίδα σας:
- να τραβήξετε την προσοχή αυτών που κάνουν την αναζήτηση στις μηχανές όπως η google και
- να τους παρακινήσετε να κάνουν κλικ και να μπουν στο site σας.
Περιγραφή
Αφού έχετε δημιουργήσει έναν καταπληκτικό τίτλο, θα πρέπει να δημιουργήσετε και μια περιγραφή που να είναι εξίσου δελεαστική για κλικ. Στη περιγραφή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς χαρακτήρες, μην τους σπαταλήσετε. Σκεφτείτε πως γράφετε ένα υπο-τίτλο για μια σελίδα πωλήσεων. Εξηγήστε το μεγαλύτερο όφελος που θα πάρει ο χρήστης από το περιεχόμενο, αλλά φροντίστε να διατηρήσετε και ένα πέπλο μυστηρίου. Προφανώς μπορείτε και πρέπει να εισάγετε LSI keywords για λόγους SEO, αλλά θα πρέπει πραγματικά να επικεντρωθείτε στο κείμενο για αυτόν που θα το διαβάσει για να πάρετε το click του.
Μια σημαντική σημείωση: μην βάλετε ποτέ τον αριθμό τηλεφώνου σας στην περιγραφή ή τον τίτλο σας. Καταλαβαίνω ότι προσπαθείτε να πάρετε απευθείας τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά αυτό θα μειώσει το CTR σας στις μηχανές αναζήτησης. Η ισχυρή οργανική κατάταξη θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης σας από μερικές απ ‘ευθείας κλήσεις οι οποίες μάλιστα θα μειώσουν και την κατάταξή σας λόγω του χαμηλού CTR.
URL
Εάν χρησιμοποιείτε (breadcrumbs), η Google θα τραβήξει αυτά τα δεδομένα και θα τα βάλει στα SERPs.Μπορεί αυτό να είναι μόνο μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά κάθε στοιχείο στο SERPs μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του CTR σας. Διαβάστε με περισσότερες λεπτομέρειες για το Technical SEO και αυτό θα σας βοηθήσει να προσθέσετε πόντους στον δρόμο για την μέγιστη βελτιστοποίηση της σελίδας σας.
Sitelinks
Κατά γενική ομολογία, η Google δίνει sitelinks σε ιστοσελίδες που της «αρέσουν». Το κατά πόσο ισχύει αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά πρόκειται σίγουρα για μια τυχαία διαδικασία. Ο μόνος παράγοντας τον οποίο μπορείτε να ελέγξετε είναι ποια Sitelinks να μην εμφανίζονται στο SERPs. Πηγαίνετε στο Webmaster Tools και “Αναζήτηση Εμφάνισης (search appearance)”, “Sitelinks” και “Υποβιβασμός (Demote)” για τα links που δεν θέλετε να εμφανίζονται.
Τα Sitelinks εμφανίζονται σχεδόν πάντα, όταν κάνετε αναζήτηση για το όνομα του brand σας. Ωστόσο κάποιες φορές θα εμφανιστούν και για συγκεκριμένες αναζητήσεις keywords.Ουσιαστικά η μόνη στρατηγική για να πάρετε sitelinks. είναι η πλοήγηση σας να είναι καθαρή και σαφής και φυσικά να έχετε μια καλή ιστοσελίδα!
Κάντε Δοκιμές
Θα πρέπει να εφαρμόζετε συνεχώς δοκιμές για τις meta-πληροφορίες σας για να βελτιώσετε το CTR. Το ενημερώμενο interface για webmasters της Google έχει πολλά δεδομένα που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις σελίδες σας που πετυχαίνουν υψηλές κατατάξεις και να δοκιμάζετε νέους τίτλους και περιγραφές. Όταν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, φροντίστε να τις επισημάνετε και μέσω της διαδικασίας Fetch στο Webmaster Tool.
Διαβάστε τεχνικές Πωλήσεων και Marketing
Όπως είπα και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, το SEO δεν είναι ένα αποκλειστικά τεχνικό επάγγελμα. Θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά μια ποικιλία τεχνικών και αρχών του μάρκετινγκ. το σύνθημα σας θα πρέπει να είναι “Εξέλιξη ή Θάνατος!”. Διαβάστε λοιπόν όσα περισσότερα SEO Top Blogs όπως το SEO Greece DK Blog αλλά και διαβάστε όσα βιβλία μπορείτε γύρω από το copywriting και το markeing.
O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας.
Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.