Πως καθορίζονται οι τιμές στο Search Engine Optimization – Διαβάστε τον πλήρη οδηγό μας

Σε αυτόν τον οδηγό θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε πως υπολογίζονται και για ποιο λόγο διακυμαίνονται οι SEO τιμές, το γενικό κόστος αλλά και τα πακέτα τα οποία διαμορφώνουν έναν τιμοκατάλογο Γ, προκειμένου να είστε σε θέση να επιλέξετε τις καλύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες SEO υπηρεσίες SEO (Search Engine Optimization) για την ιστοσελίδα σας στην Ελλάδα

Ποιο είναι το κόστος του SEO και γιατί;

Αυτή είναι η πιο δημοφιλή ερώτηση που κάνουν σε έναν ειδικό του SEO οι περισσότεροι επιχειρηματίες όταν αποφασίσουν ότι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας τους

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι: Εξαρτάται

Καταλαβαίνω ότι σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη απάντηση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική γιατί κατευθείαν σκέφτεστε πως ο άλλος απλά ψάχνει τρόπους για να σας χρεώσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε επαγγελματίας SEO παρουσιάζει τις δικές του τιμές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στον καθορισμό των τιμών και του συνολικού κόστους στο SEO.

Σε όλες τις αγορές προκειμένου να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί ένα σωστό και ολοκληρωμένο SEO πλάνο που θα φέρει τις επιθυμητές οργανικές κατατάξεις στην πρώτη σελίδα της Google, το ύψος της μηνιαία επένδυσης πρέπει να ανταποκρίνεται στην ποιότητα της υπηρεσίας και κατ’ επέκταση στα αποτελέσματα που δεσμεύεται ο SEO ειδικός να φέρει στην OnLine επιχείρησή σας.

Πόσο σημαντική είναι η προώθηση με SEO

Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την online παρουσία της ιστοσελίδας τους . Συχνά πυκνά μπερδεύουν την προώθηση ιστοσελίδων SEO με την διαφήμιση, την οργανική επισκεψιμότητα δηλαδή με την πληρωμένη επισκεψιμότητα (Google Adwords).

Καταλαβαίνουμε ότι η κύρια πηγή επισκεψιμότητας είναι η Google. To SEO λοιπόν είναι πολύ σημαντικό αφού βοηθάει την ιστοσελίδα σας να έχει μια σταθερή ροή στοχευμένης επισκεψιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα το SEO βοηθάει

 1. Καλύτερη κατανόηση της ιστοσελίδας σας από τις μηχανές αναζήτησης.
 2. Καλύτερη συσχέτιση της ιστοσελίδας σας με τις λέξεις κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες.

Αν η ιστοσελίδα σας είναι σχετική και αξιόπιστη, τότε το site σας θα βγαίνει σε υψηλές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων. Όσο πιο υψηλές οι θέσεις σε αυτές τις σελίδες, τόσο μεγαλύτερη και η επισκεψιμότητα που θα αποκτήσετε.

Το Search Engine Optimization είναι βασικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ιδιοκτήτη επιχείρησης που θέλει να αυξήσει την online παρουσία του στο internet.

Αν σας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της online επιχείρηση σας συμπληρώστε την φόρμα συνεργασίας και θα επικοινωνήσω μαζί σας για να μιλήσουμε για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης μέσω της Google

Τι ακριβώς κάνει ένας ειδικός στο SEO;

Όταν συνεργάζεστε με έναν ειδικό στο SEO τότε αυτός διενεργεί κάποιες ή όλες από τις παρακάτω ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές γίνονται σε όλη τη διάρκεια της SEO καμπάνιας σας. Έτσι θα καταλάβετε πως λειτουργούν οι εταιρείες SEO προκειμένου όχι μόνο να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις όσον αφορά το κόστος του SEO, αλλά και να είστε σε θέση να κρίνετε τις απαντήσεις τους.

Έρευνα αγοράς

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια αναλυτική έρευνα αγοράς για τα παρακάτω :

 • Την εταιρεία σας
 • Τον κλάδο σας
 • Τους ανταγωνιστές σας

Με αυτόν τον τρόπο καθορίζονται πολύ συγκεκριμένες στρατηγικές και τακτικές οι οποίες θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές όταν θα εφαρμοστούν.

Ενδελεχή έρευνα των ανταγωνιστών σας

 • Link Building Profile: Ανάλυση τρόπου σύνδεσης εξωτερικών συνδέσμων
 • BackLinks: Ανάλυση και καταγραφή όλων των τύπων των εξωτερικών συνδέσεων
 • Keyword Targeting: Καταγραφή όλων λέξεων κλειδιών που προσεγγίζουν οι ανταγωνιστές
 • Περιεχόμενο: Ανάλυση συμπεριφοράς περιεχομένου για υψηλές κατατάξεις

Ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικής

Σε αυτό το στάδιο δημιουργούμε και αναπτύσσουμε τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην ιστοσελίδα σας για να έχετε υψηλές κατατάξεις στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Η στρατηγική απαιτεί ειδική προσέγγιση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κύριων online ανταγωνιστών της επιχείρησης

Το κόστος της SEO υπηρεσίας ανταποκρίνεται στην εμπειρία, τη γνώση και τη αποτελεσματικότητα του SEO expert.

Έρευνα για σχετιζόμενες λέξεις- κλειδιά

Η έρευνα για λέξεις κλειδιά βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών ενός ειδικού SEO, αφού θα βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τους πελάτες σας και πώς αυτοί συμπεριφέρονται όταν σας αναζητούν στο διαδίκτυο.

Για επιχειρήσεις με μικρό αριθμό σελίδων στο website τους, η έρευνα για λέξεις-κλειδιά και η βελτιστοποίηση περιεχομένου γίνεται συνήθως κατά την έναρξη μιας καμπάνιας. Σε μεγαλύτερα websites, όπως τα e-shops, η έρευνα για λέξεις κλειδιά δεν σταματά ποτέ και οδηγεί σε μηνιαίες βελτιστοποιήσεις που βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες του site να πετύχουν υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης και κατά συνέπεια να αυξάνετε συνεχώς η επισκεψιμότητα

Οι κατάλληλες λέξεις- κλειδιά θα επιτρέψουν να γραφτεί ποιοτικό περιεχόμενο σε τίτλους σελίδων, meta περιγραφές και H tags (ειδικά σημεία σε κάθε σελίδα που βοηθούν την Google να καταλάβει το θέμα μιας σελίδας).

On-Site Optimization

Εδώ ξεκινάει η εσωτερική βελτιστοποίηση όλων των σελίδων της ιστοσελίδας σας. Με βάση την έρευνα που έχει γίνει θα γίνουν αλλαγές στην αρχιτεκτονική, στα Page Titles, στις μετα-περιγραφές και σε H tags. Επιπρόσθετα θα δοθούν οδηγίες για το περιεχόμενο της κάθε σελίδας έτσι ώστε να υπάρξει καθοδήγηση για την καλύτερη δυνατή αποτύπωση του. Επίσης, ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες σελίδες, να βελτιωθούν τα εσωτερικά links ανάμεσα στις σελίδες του site και να διαγραφεί πιθανό διπλότυπο περιεχόμενο

Με αυτόν τον τρόπο η Google θα μπορεί να βρίσκει ευκολότερα και γρηγορότερα το περιεχόμενο σας με αποτέλεσμα να βάζετε υποψηφιότητα για καλύτερες, υψηλότερες και πιο σταθερές κατατάξεις. Το On-Site Optimization μπορεί να πετύχει τα μεγαλύτερα οφέλη αφού η ύπαρξη των σωστών λέξεων -κλειδιών σε έναν καλά δομημένο τίτλο σελίδας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο στις κατατάξεις, καθώς η Google θα αντιλαμβάνεται καλύτερα το θέμα της σελίδας και τι περιέχεται σε αυτήν.

Στρατηγική και ανάπτυξη περιεχομένου

Το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε συγκεκριμένες σελίδες παίζει σημαντικό ρόλο στις υψηλές κατατάξεις και την ανάπτυξη ποιοτικής οργανικής επισκεψιμότητας. Το καλύτερο είναι να γράφετε εσείς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας πάνω στις οδηγίες και τους κανόνες που θα σας ορίσει ο SEO Expert

Οι περισσότερες επιτυχημένες καμπάνιες SEO γίνονται με βάση ένα από τα τρία βασικά μηνιαία SEO πακέτα:

Μικρό πακέτο- Μέχρι 500€ τον μήνα:

Σε αυτό το πακέτο συνήθως ανταποκρίνονται ιστοσελίδες με μικρές απαιτήσεις και χαμηλό ανταγωνισμό

Βασικό πακέτο: Από 500€ έως 1,000€ τον μήνα

Αυτό το πακέτο είναι για ιστοσελίδες με μέτριο ανταγωνισμό και μέτριες απαιτήσεις ως αφορά το τι θέλουν να πετύχουν

Μεσαίο πακέτο: Από 1,000€ έως 2,000€ τον μήνα

Κατάλληλο για επιχειρήσεις που ήδη έχουν κάποια παρουσία στο διαδίκτυο, απευθύνονται σε εθνικό επίπεδο και γνωρίζουν ποιοι είναι οι στόχοι τους. Ιδανικό για μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και online πωλήσεων που θέλουν να ενισχύσουν την online παρουσία τους. Προτείνεται και για συγκεκριμένες τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολύ ανταγωνιστικούς κλάδους.

Μεγάλο / Custom πακέτο: Από 2,000€ και άνω τον μήνα

Τα πακέτα SEO με τιμές που ξεπερνούν τα 2.000€ απευθύνονται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους, θέλουν να μεγιστοποιήσουν την online παρουσία τους και να κατακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Ποιο πακέτο θα επιλέξετε εξαρτάται από:

 • Το μέγεθος της επιχείρησης και τον προϋπολογισμό σας
 • Το πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά σας
 • Τους μακροπρόθεσμους στόχους σας
 • Την κατανόηση σας ως αφορά τις SEO ενέργειες που θα υλοποιηθούν στην ιστοσελίδα σας

Τι ποσό θα πρέπει να δαπανήσετε για τις υπηρεσίες SEO;

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός του SEO μπορεί να σας κατευθύνει έτσι ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο μηνιαίο budget που θα πρέπει να επενδύσετε για την επιχείρηση σας έτσι ώστε να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Οι παρακάτω διαπιστώσεις μπορούν να σας βοηθήσουν στο θέμα επιλογής budget:

 • To SEO δεν είναι μια επιπρόσθετη δαπάνη, είναι μια ουσιαστική επένδυση η οποία έχει καθοριστική συμβολή στην online ανάπτυξη της εταιρείας σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσετε είναι πως το SEO δεν είναι ένα έξοδο για την επιχείρηση σας, αλλά μια επένδυση – και πιθανώς μια από τις καλύτερες επενδύσεις που θα κάνετε ποτέ. Όταν ξεκινήσει να εφαρμόζεται το SEO θα δείτε αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ξεκινώντας SEO στην ιστοσελίδα σας θα δείτε η επισκεψιμότητα να αυξάνεται μήνα με το μήνα, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από εσάς.

 • Εξετάστε τι ποσοστό από τα κέρδη σας προέρχεται από την online παρουσία σας.

Εάν η επιχείρησή σας εξαρτάται από την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο, δηλαδή έχετε κυρίως online πελάτες, τότε η δαπάνη για SEO θα πρέπει να είναι από τις υψηλότερες στον προϋπολογισμό σας. Θα προτείναμε επίσης να την συνδέσετε με τα μηνιαία κέρδη σας, δηλαδή όσο περισσότερο βλέπετε να αυξάνονται τα κέρδη σας, τόσο περισσότερα χρήματα να επενδύετε για  το SEO και Internet Marketing.

 • Ξεκινήστε με χαμηλό κόστος και μακροπρόθεσμα οφέλη, όχι με υψηλό κόστος και βραχυπρόθεσμα οφέλη

Είναι γνωστό ότι το SEO παίρνει χρόνο. Συνήθως μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες προκειμένου μια καμπάνια SEO να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη στον καθορισμό των προϋπολογισμών σας. Αν δηλαδή έχετε 6000€ να δαπανήσετε σε ένα χρόνο για SEO, τότε προτείνουμε να επενδύσετε το ποσό υλοποιώντας ένα πλάνο 12 μηνών και όχι δύο ή πέντε μηνών.

Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι το SEO λειτουργεί;

Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα λεπτομερές σχέδιο SEO που θα παρουσιάζει αναλυτικά τις προτεινόμενες δράσεις SEO ανά μήνα. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτές οι ενέργειες ρωτήστε το τον SEO expert σας εκ των προτέρων και όχι αφού πληρώσετε τις υπηρεσίες του μήνα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τις μετρήσεις που πρέπει να ελέγχετε και τα ρεαλιστικά αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε οι προσδοκίες σας θα είναι εσφαλμένες και δεν θα αντιληφθείτε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών.

Προτού λοιπόν ξεκινήσετε οποιαδήποτε καμπάνιας, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο SEO expert σας καταλαβαίνετε πλήρως και ξεκάθαρα τους επιχειρηματικούς στόχους σας και πως οι SEO υπηρεσίες που θα σας προσφερθούν συμβάλλουν στην επίτευξη τους. Αποφασίστε από κοινού σχετικά με τις μετρήσεις που θα παρακολουθείτε και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με τους επιχειρηματικούς σας στόχους. Δημιουργήστε μια απλή έκθεση παρακολούθησης με βάση αυτές τις βασικές μετρήσεις και επικεντρωθείτε μόνο σε αυτές.

Το SEO χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες για να φέρει αποτελέσματα

Η εφαρμογή ασφαλούς και βιώσιμου SEO απαιτεί αρκετούς μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις και χρόνια, για να εφαρμοστεί και να παράγει αποτελέσματα, αλλά τα οφέλη που θα αποκομίσει το site σας θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Αν ωστόσο χρειάζεστε άμεσα περισσότερο traffic, προτείνουμε να επενδύσετε σε Google Adwords.

Τι οφείλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων

Προκειμένου να διασφαλιστεί μια επιτυχημένη συνεργασία με κάποιον SEO expert σας προτείνουμε:

 1. Να αποκτήσετε κάποια γνώση πάνω στο SEO. Ένας σωστά πληροφορημένος ιδιοκτήτης επιχείρησης είναι σε θέση να παίρνει καλύτερες αποφάσεις. Δεν έχετε χρόνο για περαιτέρω επιμόρφωση και πληροφόρηση; Εγγραφείτε σε SEO Blogs και μελετήστε καινούργιο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα ή συνεργαστείτε με μια εταιρεία ή ειδικό SEO που να έχει τη διάθεση να σας ενημερώσει πάνω στο αντικείμενο.
 2. Να κάνετε ποιοτικές συζητήσεις με τους SEO σας. Ένας επαγγελματίας SEO οφείλει να προσπαθεί να σας εκπαιδεύσει σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται ή πρέπει να γίνουν. Εάν ο SEO σας μιλάει μόνο για τακτικές όπως το μάρκετινγκ με άρθρα, το spamming με σχόλια, ή τα social media, τότε προτείνουμε να είστε αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τη συνεργασία μαζί του.
 3. Να επιλέξετε τις σωστές μετρήσεις. Συνεργαστείτε με τους SEO σας για να δημιουργήσετε έναν απλό τρόπο για τον εντοπισμό των κατάλληλων μετρήσεων για την επιχείρηση σας. Υπάρχουν πολλά καλά άρθρα γι’ αυτό το θέμα. Εάν εσείς και ο SEO σας καταλήξετε σε συγκεκριμένες μετρήσεις πριν το ξεκίνημα της καμπάνιας, τότε θα έχετε μια ομαλή και ξεκάθαρη συνεργασία.

Συνοψίζοντας

Το SEO σαν υπηρεσία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να συμβεί και στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνετε έναν SEO συνεργάτη. Ενημερωθείτε, ρωτήστε, επιλέξτε!