Το Διαδικτυακό ή Ψηφιακό ή Digital Marketing είναι ένας γενικός όρος για το στοχευμένο, μετρήσιμο και διαδραστικό marketing προϊόντων ή υπηρεσιών που γίνεται μέσω ψηφιακών τεχνολογιών στο ίντερνετ, έτσι ώστε η καμπάνια να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα leads (υποψήφιους πελάτες) και να βοηθήσει όχι μόνο στη μετατροπή αυτών των leads σε πελάτες, αλλά και στη διατήρηση των νέων αυτών πελατών.
Ο βασικός στόχος του διαδικτυακού μάρκετινγκ είναι η προώθηση brands, η ενίσχυση της προτίμησης των καταναλωτών και η αύξηση των πωλήσεων μέσω διαφόρων ειδικά διαμορφωμένων κι επιλεγμένων τεχνικών και τακτικών που χρησιμοποιούν κυρίως το Διαδίκτυο ως βασικό διαφημιστικό μέσο, χωρίς όμως να αποκλείουν και πιο παραδοσιακά μέσα, όπως την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα κινητά τηλέφωνα.
Οι κυριότερες δραστηριότητες ψηφιακού μάρκετινγκ είναι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης (SEM), το μάρκετινγκ περιεχόμενου, το μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βελτιστοποίηση των σελίδων και των προφίλ μίας επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και το απευθείας μάρκετινγκ μέσω e-mail.
Η Ιστορία του Ψηφιακού Μarketing
Ο όρος «ψηφιακό μάρκετινγκ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα 1990ς. Τις δεκαετίες 2000 και 2010, το ψηφιακό μάρκετινγκ εξελίχθηκε σημαντικά κι έγινε ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς και αξιόπιστους τρόπους για τη δημιουργία μίας βαθιάς σχέσης ανάμεσα σε μία επιχείρηση και το καταναλωτικό κοινό.
Αν και όπως είπαμε και παραπάνω ο όρος «ψηφιακό μάρκετινγκ» δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τη δεκαετία του 90, οι ρίζες του ψηφιακού μάρκετινγκ βρίσκονται στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Όμιλος SoftAd, τώρα γνωστός ως ChannelNet, δημιούργησε διαφημιστικές καμπάνιες για αρκετές μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων, οι οποίες ζητούσαν από τους καταναλωτές να συμπληρώσουν και να στείλουν στην εταιρεία ειδικές κάρτες που θα έβρισκαν σε διάφορα περιοδικά, για να λάβουν ταχυδρομικά δισκέτες που περιείχαν multimedia περιεχόμενο για τη προώθηση διάφορων αυτοκινήτων και διαγωνισμούς με έπαθλο δωρεάν test drives.
Η ραγδαία εξέλιξη των ψηφιακών μέσων έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των συσκευών που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ψηφιακά μέσα, έχει οδηγήσει τη ψηφιακή διαφήμιση σε τεράστια και ταχύτατη ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων υπολογίζεται στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός των διαφημίσεων που προβάλλονται σε ετήσια βάση στα ψηφιακά μέσα, το 2010 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 48%.
Μία ολοένα και αυξανόμενη μερίδα της διαφήμισης προέρχεται από επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τη μέθοδο ΟΒΑ ( Online Behavioural Advertising = Διαφήμιση με βάση τη Διαδικτυακή Συμπεριφορά) προκειμένου να προσαρμόσουν τις διαφημίσεις του για να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους χρήστες του Διαδικτύου. Η μέθοδος ΟΒΑ μπορεί να είναι καινοτόμα, ωστόσο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας των καταναλωτών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, παράμετροι πολύ σημαντικoί για την υπεύθυνη επικοινωνία μίας επιχείρησης με το καταναλωτικό κοινό.
Το ψηφιακό μάρκετινγκ συχνά αναφέρεται ως «online marketing», «μάρκετινγκ Διαδικτύου» ή «web μάρκετινγκ». Η δημοτικότητα και η χρήση του όρου «ψηφιακό μάρκετινγκ» έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες. Στις ΗΠΑ επικρατεί ο όρος «online marketing» και στην Ιταλία ο όρος «web μάρκετινγκ», αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο – και ιδιαίτερα μετά το 2013 – χρησιμοποιείται κατ’ εξοχήν ο όρος «ψηφιακό μάρκετινγκ». (πηγή Wikepedia)
Γιατί μπαίνει στο ιντερνέτ ο κόσμος;
- Για Πληροφορίες σχετικά με ένα νέο προϊόν, μία υπηρεσία ή μία τοποθεσία
- Για να βρουν την απάντηση σε κάποια ερώτηση
- Για να βρουν βοήθεια για κάποιο πρόβλημα
- Για να βρουν περισσότερες πληροφορίες για κάποια άτομα ή οργανισμούς
Το διαδίκτυο αναπτύσσεται καθημερινά και ο αριθμός των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν σε τακτική βάση, ολοένα και αυξάνεται, οπότε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν πως το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι απολύτως αναγκαίο στις μέρες μας. Δε μιλάμε μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για μικρές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του online εμπορίου και θέλουν ν’ αποκτήσουν καλή φήμη στο διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες, πράγμα που εγείρει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορεί να βρει την ιστοσελίδα σας κάποιος που ψάχνει για λύση σε κάποιο πρόβλημα σχετικό με αυτήν;
Οι στόχοι του Ψηφιακού Μάρκετινγκ
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι ο κόσμος που σας ψάχνει στο διαδίκτυο θα μπορεί να σας βρει, είναι μια ειδικά διαμορφωμένη στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ. Οι περισσότερες στρατηγικές και εκστρατείες ψηφιακού μάρκετινγκ έχουν τους ακόλουθους 5 στόχους:
- Να φθάνουν οι διαφημίσεις στο σωστό ακροατήριο
- Να δημιουργηθεί μία σχέση ανάμεσα στην επιχείρηση – ιστοσελίδα και το ακροατήριό σας
- Να παρακινηθεί το κοινό για να αναλάβει κάποια δράση
- Να ξοδευτούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα χρήματα για την καμπάνια σας
- Να εξασφαλιστεί μία καλή απόδοση για την επένδυση σας (ROI)
Κύριος στόχος του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι η παραγωγή πωλήσεων και η προσέλκυση πιθανών πελατών που ψάχνουν στο διαδίκτυο για συγκεκριμένες απαντήσεις.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το διαδικτυακό μάρκετινγκ στις μέρες μας;
Η παρουσία των ψηφιακών μέσων σήμερα είναι εξαιρετικά έντονη, πράγμα που σημαίνει πως οι καταναλωτές έχουν πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες όποτε και όπου θελήσουν. Οι ημέρες που τα μηνύματα που λάμβανε ο κόσμος σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας προέρχονταν αποκλειστικά από εσάς, ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν.
Τα ψηφιακά μέσα είναι μια όλο και πιο δημοφιλής πηγή ψυχαγωγίας, ειδήσεων και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για τα ψώνια τους, αυξάνεται συνεχώς με πάρα πολύ γοργούς ρυθμούς.
Η τεράστια δημοτικότητα των ψηφιακών μέσων και η χρήση τους από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, σημαίνει πως οι καταναλωτές πλέον δεν μαθαίνουν για το brand σας αποκλειστικά και μόνο από εσάς και το marketing σας, αλλά συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με αυτό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους φίλους, τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους. όπως μπορείτε να καταλάβετε, οι καταναλωτές πιστεύουν περισσότερο τις πληροφορίες γύρω από ένα brand τις οποίες λαμβάνουν από κάποιο πρόσωπο ή μέσο άσχετο με το εν λόγω brand.
Οι άνθρωποι πλέον ψάχνουν για brands που να μπορούν να εμπιστεύονται, για εταιρείες που να τους γνωρίζουν και να τους καταλαβαίνουν, θέλουν η επικοινωνία τους με μία εταιρεία να είναι εξατομικευμένη και ψάχνουν για προσφορές προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
Καλώς Ήρθατε στον Μαγικό Κόσμο του Digital Marketing.
O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας.
Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.