Ένας Οδηγός για να ξεκινήσετε με το Technical SEO

Yπάρχουν μερικοί τομείς στο Search Engine Optimization που ξεχωρίζουν και που μάλλον θα πρέπει να τους δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Ένας από αυτούς είναι το τεχνικό SEO. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε…

Η Ταχύτητα των Sites

Μιλάω συχνά για Ταχύτητα των Site με τους πελάτες μου. Το αστείο είναι ότι  υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις σχετικά με τη σημασία της Ταχύτητας των Site σαν παράγοντας κατάταξης. Για μένα λοιπόν δεν είναι μόνο ένας σημαντικός παράγοντας κατάταξης, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό, αν όχι θεμελιώδες, στοιχείο για την καλή εμπειρία του χρήστη.

Αν το site σας είναι πολύ αργό, οι επισκέπτες σας θα αποχωρήσουν και θα πάνε στους ανταγωνιστές σας μέσα σε δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα με το πόσο υψηλή είναι η κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης.

Eνα εργαλείο της google που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας είναι το google insight

Flash & SEO

Αν δημιουργείτε ένα site και θέλετε να το βελτιστοποιήσετε για SEO θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ Flash. Το Flash καταγράφεται ελάχιστα σε καταλόγους, οπότε προσπαθήστε να μην το χρησιμοποιήσετε για το περιεχόμενο σας και την πλοήγηση στο site σας.

Στην Ελλάδα παρατηρώ ότι πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν flash για να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες τους.Μπορεί ο designer της σελίδας που κατέχετε να διαφωνεί με τον ειδικό του SEO σε αυτό το θέμα, αλλά πάντα μπορεί να βρεθεί μια λύση, ειδικά όταν πρόκειται για δύο τόσο σημαντικά στοιχεία ενός site.

Η Google προειδοποιεί για την χρήση  Flash σε φορητές συσκευές. Αυτό μπορεί να “δολοφονήσει” το traffic και την μετατροπή (conversion) του site σας. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον ήρθε η ώρα να ανεβείτε στο τρένο για το HTML5, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δηλαδή.

Το λίγο Flash σε μια σελίδα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα(καλύτερα να το μην το χρησιμοποιείτε καθόλου) αλλά αποφύγετε την χρήση του σε περιοχές που βασίζονται στο SEO. Τα μηχανάκια της Google δεν μπορούν να διαβάσουν το Flash, οπότε το περιεχόμενο σας θα είναι στην ουσία αόρατο στις μηχανές αναζήτησης.Το  HTML5 είναι φιλικό προς το SEO. Επίσης, η Google μπορεί να διαβάσει καταλόγους και περιεχόμενο γραμμένο σε HTML5.

Βελτιστοποίηση για Κινητά

Η Βελτιστοποίηση για Κινητά είναι πάντα must για όλες τις σελίδες.Το traffic των κινητών συσκευών ήδη ξεπερνάει το traffic των επιτραπέζιων ή σταθερών υπολογιστών αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο .Όλοι ξέραμε ότι κάποτε αυτό θα συνέβαινε.Η πλειοψηφία των χρηστών θα χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία συσκευές για να κάνει αναζητήσεις, συγκρίσεις και αγορές. Η πλειοψηφία αυτών των χρηστών θα χρησιμοποιήσουν περισσότερες από μία συσκευή μέσα σε διάστημα 24 ωρών!

Πρέπει να είστε εκεί που είναι οι χρήστες σας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα πρέπει να έχετε παρουσία στις κοινωνικές πλατφόρμες ή να κάνετε εκστρατείες μάρκετινγκ. Το site σας θα πρέπει να είναι φιλικό προς τα κινητά και άλλες παρόμοιες συσκευές. Αν το site σας δεν είναι ειδικά σχεδιασμένο για να δέχεται traffic από κινητά, θα πρέπει να κάνετε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να γίνει φιλικό για τις κινητές συσκευές.Ξεκινήστε από σήμερα και μην απογοητεύετε τους επισκέπτες σας γιατί αυτό θα τους κάνει να αναζητήσουν εναλλακτική λύση, να πάνε δηλαδή στους ανταγωνιστές σας.Δεν νομίζω να είναι αυτό που θέλετε!

Επίσης, η Google θεωρεί πως τα sites που δεν είναι βελτιστοποιημένα για κινητά, παρέχουν μια λιγότερο ικανοποιητική εμπειρία στο χρήστη, και δεν της αρέσει καθόλου αυτό. Αν θέλετε να δείτε την κατάταξή σας να βελτιώνεται, θα πρέπει να έχετε ένα site βελτιστοποιημένο για κινητά.

Μπορείτε να ελέγξετε την ιστοσελίδα σας αν είναι συμβατή για κινητά στο δωρεάν εργαλείο της Google 

Meta Keywords

Πολλοί δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα Meta Keywords. Κάποτε ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε spam ενός site, τώρα όμως είναι μια απαρχαιωμένη και χωρίς αποτέλεσμα τακτική που χρησιμοποιούν οι άσχετοι.Απαλλαγείτε από αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Δομημένα Δεδομένα

Τα Δομημένα δεδομένα είναι στην ουσία δεδομένα σχετικά με δεδομένα ή πληροφορίες που αφορούν την ιστοσελίδα σας. Η Google και οι άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης δημιούργησαν κάποτε μια κοινή «γλώσσα»  για τη δημιουργία αυτού του είδους των δεδομένων, έτσι ώστε να τα “καταλαβαίνουν” όλες τους. Αυτή η «γλώσσα» περιλαμβάνει το Schema, τα microformats, τα μικροστοιχεία (microdata) και το RDFa.

Στην αρχή δεν πρόσεξε κανείς αυτά τα tags, μάλλον επειδή τότε δεν μπορούσαν να καταλάβουν το νόημα και τον σκοπό τους. Ωστόσο, με την έλευση του Penguin και του Panda επικράτησε ξανά η αντίληψη ότι “content is the king” αλλά η Google μας υπενθύμισε ότι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα tags, για να διευκρινίσουμε ορισμένες σημαντικές πληροφορίες δίνοντας  με αυτόν τον τρόπο στα “μηχανάκια” της πιο βαθιά κατανόηση της ιστοσελίδας

Μας έδωσε και εργαλεία για τις επισημάνσεις και τις δοκιμές, μπορείτε να βρείτε και τα δύο στην ενότητα Εργαλεία για Webmasters (Webmaster Tools). Απλά συνδεθείτε και κάντε κλικ σε αυτό το σύνδεσμο.

Ρίξτε μια ματιά και στο Schema.org γιατί παρέχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη  tags που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που μπορεί να θέλετε να προσθέσετε στην ιστοσελίδα σας.

Πολλαπλό Version Ιστοσελίδας

Στις ιστοσελίδες με διπλό version μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση χρησιμοποιώντας διευθύνσεις www και διευθύνσεις χωρίς το www, το γεγονός αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά τις δυνατότητες κατάταξης τους.Επίσης, δείχνουν την τσαπατσουλιά του ιδιοκτήτη ή του δημιουργού τους.

Αν μία σελίδα μπορεί να προσεγγιστεί χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις πολλαπλές διευθύνσεις URL της, τότε μία μηχανή αναζήτησης υποθέτει ότι υπάρχουν πολλαπλές μοναδικές σελίδες. Αυτό που βρίσκουν όμως όταν αποκτούν πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες είναι το ακριβώς αντίθετο!

Βρίσκουν πολλές σελίδες με διπλό – αντιγραμμένο περιεχόμενο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ολόκληρο το site αποτελείται από περιεχόμενο αυτού του τύπου. Αυτό όπως μπορείτε να καταλάβετε ενεργοποιεί ένα σωρό συναγερμούς στα “μηχανάκια”, τα οποία όχι μόνο βλέπουν αυτές τις τεράστιες ποσότητες διπλού περιεχόμενου, αλλά δεν καταλαβαίνουν και ποιο περιεχόμενο πρέπει να κατατάξουν.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι δημιουργώντας δύο ή και περισσότερα αδύναμα sites αντί για ένα ισχυρό και έγκυρο site, στην ουσία διασπάτε το Κύρος του site σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να “τακτοποιήσετε” ένα Κανονικό Site

Το Canonical Tag

Αν θέλετε το http://seogreece.org να είναι η προτιμώμενη διεύθυνση URL από όλους εκείνες που καταγράφονται στους καταλόγους, μπορείτε να πείτε στις μηχανές αναζήτησης μαρκάροντας τη σελίδα με rel=”canonical” tag:

Προσθέστε ένα στοιχείο <link> με το χαρακτηριστικό rel=”canonical” στην ενότητα <head> αυτών των σελίδων:

<link rel=”canonical” href=” http://www.seodominator.org />

Αυτό δείχνει την προτιμώμενη διεύθυνση URL για την πρόσβαση στο post του παραδείγματος μου. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν στους χρήστες αυτής την δομής URL.

Τοποθέτηση URL στο WebMasterTools

Μέσω του Webmaster Tools μπορείτε να δηλώσετε την προτεινόμενη version του domain σας

Διαβαστε εδώ τον τρόπο : Set Your Preffered Domain WMT

Ας δούμε μια σημείωση της Google για τις Κανονικές διευθύνσεις URL

«Εμείς σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, ωστόσο καμία από αυτές δεν είναι υποχρεωτική. Αν δεν μας δείξετε μία κανονική διεύθυνση URL, θα αποφασίσουμε εμείς ποια νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη της εκδοχή ή το καλύτερο URL. “

XML Sitemap

Αν και είναι απλό και βασικό στοιχείο εξακολουθεί συχνά να παραβλέπεται. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το site σας έχει ένα ενημερωμένο XML Sitemap

Το sitemap.xml χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης μέσα στο site και να τους πει το θέμα του site και το πώς αυτό είναι οργανωμένο. Αυτό βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να σας τοποθετήσουν καλύτερα στις αναζητήσεις των χρηστών.

Με τη διατήρηση μιας καλή δομής της ιστοσελίδας σας και με την ελαχιστοποίηση των σπασμένων links, τα ρομπότ θα μπορούν να ανακαλύψουν το μεγαλύτερο μέρος ή και όλο το site σας. Ένα κακώς οργανωμένο ή καλοδιατηρημένο site δεν θα ανιχνευτεί τόσο καλά και είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν λιγότερες σελίδες του στους καταλόγους.

Αρχείο robots.txt

Αυτό το αρχείο λέει στα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης ποια μέρη του site να ανιχνεύσουν και ποια μέρη να αποκλείσουν, διαχωρίζοντας έτσι το τι είναι ορατό στο κοινό και τι στους διαχειριστές της ιστοσελίδας. Ένα ρομπότ μηχανών αναζήτησης θα ανιχνεύσει το σύνολο του site σας, εξαίροντας όμως, τουλάχιστον έτσι υποτίθεται, τις σελίδες που το αρχείο robots.txt του λέει να μην ανιχνεύσει.

Εικόνες

Βοηθήστε την Google και τις άλλες μηχανές να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το site σας με την σωστή εφαρμογή χαρακτηριστικά alt (alt attributes) και καλές περιγραφές εικόνων. Να θυμάστε ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να «δουν» τις εικόνες σας, θα πρέπει να τους δώσετε το κείμενο για να το επεξεργαστούν

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να πούμε γύρω από το τεχνικό SEO, αλλά αυτή τη λίστα ελέγχου θα πρέπει να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να βάλετε τα site σας σε τάξη.