Όπως είμαι σίγουρος ότι πολλοί ξέρετε, τα τελευταία χρόνια η google έχει κάνει πολλές αλλαγές στον αλγόριθμο της, οι οποίες έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο των Search Engine Optimization Βlog όλου του κόσμου. Πλέον δεν αρκεί η ποικιλία των τύπων backlinks και των anchor texts για υψηλές κατατάξεις.
Οι παράγοντες αυτοί παίζουν βέβαια πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά μία ιστοσελίδα χωρίς άψογη βελτιστοποίηση on-page (η οποία θα πρέπει να πηγαίνει παραπέρα από τις απολύτως απαραίτητες κινήσεις βελτιστοποίησης όπως τα title tags και τα tags γενικότερα), απλά δεν πρόκειται να έχει όλα τα οφέλη που μπορούν να της αποφέρουν τα links που χτίστηκαν μέσα και έξω.
Tι είναι το Google Panda Update;
Σύμφωνα με την Google : Eίναι ένα Update το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 με στόχο να μειώσει τις κατατάξεις από ιστοσελίδες που έχουν φτωχό ή διπλότυπο περιεχόμενο ανεβάζοντας στις υψηλές κατατάξεις τα πιο ποιοτικά sites
Πλέον λοιπόν πρέπει να λύσετε οπωσδήποτε και άμεσα τα on-page προβλήματα της ιστοσελίδας σας, αν θέλετε να πετύχετε υψηλές κατατάξεις και να αποφύγετε το Google Panda το οποίο θα γίνεται όλο και πιο σκληρό και αμείλικτο για να διώξει τελείως τα websites χαμηλής ποιότητας, δηλαδή αυτά που δεν θα πληρούν τα κριτήρια του.
Σίγουρα για να σας προλάβω στο Google.gr υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με διπλότυπο περιεχόμενο ή με σχεδόν καθόλου και έχουν υψηλή κατάταξη. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι οι ενημερώσεις του αλγορίθμου στην Ελλάδα αργούν να υλοποιηθούν σε σχέση με Αμερική και Ευρώπη. Άυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σύμφωνα με τους Κανόνες της Google αλλά και για να δίνουμε στους επισκέπτες μας την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης όταν εισέρχονται στην ιστοσελίδα μας
Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνω την εξής στρατηγική: θα πρέπει να φροντίσετε ώστε οι μηχανές αναζήτησης να καταγράψουν στο ευρετήριο τους (index) μόνο υψηλής αξίας και ποιότητας σελίδες από το site σας. Θα πρέπει δηλαδή :
α)να ξεφορτωθείτε άμεσα τις “λεπτές” και
β)χαμηλής ποιότητας σελίδες καθώς και το διπλότυπο περιεχόμενο.
Δοκιμάστε τα δύο παραπάνω βήματα και θα δείτε βελτιώσεις στις κατατάξεις σας.
Αν οι μηχανές αναζήτησης καταγράψουν στο index τους χαμηλής ποιότητας και διπλότυπο περιεχόμενο από το site σας, τότε η βαθμολογία ποιότητας του θα πέσει χαμηλά ενώ είναι πολύ πιθανό να “φάει” κάποια σελίδα σας μία ποινή Panda. Εδώ να σας θυμίσω ότι μία ποινή Panda σε μία σελίδα, επηρεάζει ΟΛΟ το Domain.
Με άλλα λόγια, αν φάει μία σελίδα σας την ποινή Panda, θα είναι σαν να την έχουν φάει ΟΛΕΣ. Οι παραπάνω τεχνικές θα ωφελήσουν άμεσα όλες τις ιστοσελίδες σας και το λέω αυτό με σιγουριά καθώς τις έχω δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες sites. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ποινές Panda τώρα, αλλά και στο μέλλον.
Απαραίτητες κινήσεις on-site βελτιστοποίησης για να αποφύγετε τις ποινές Panda
ΒΗΜΑ 1 – Κάντε έλεγχο με το Google Webmaster Tool για λάθη
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η προσθήκη του site σας στο Google Webmaster Tool θα του δημιουργήσει προβλήματα. Με άλλα λόγια, δεν έχετε τίποτα να χάσετε με το να δείτε τι λέει η ίδια η Google για το site σας. Αφού κάνετε τον έλεγχο, διορθώστε άμεσα όποια λάθη θα βρει. Να θυμάστε ότι σκοπός σας είναι να γίνει τέλεια on-page βελτιστοποίηση και να μην υπάρχει καμία χαμηλής ποιότητας ή διπλότυπη σελίδα στο index της Google.
Πώς να κάνετε τον έλεγχο:
Πηγαίνετε την επιλογή Εμφάνιση Αναζήτησης και από εκεί επιλέξτε “Βελτιώσεις HTML” για να βρείτε τυχόν διπλές ετικέτες τίτλου, διπλότυπα meta-tags κλπ. Εννοείται πως ότι προβλήματα εντοπιστούν θα πρέπει και να διορθωθούν.
Στη συνέχεια επιλέξτε “σφάλματα ανίχνευσης (crawl errors) για να δείτε αν υπάρχουν σφάλματα διακομιστή και σφάλματα 404, τα οποία και θα πρέπει να διορθώσετε. Mην ανησυχείτε, η διόρθωση τους είναι εύκολη.
Έπειτα επιλέξτε “στατιστικά ανίχνευσης (crawl stats) για να δείτε πόσο συχνά επισκέπτονται το site σας τα crawlers της Google.
Στη συνέχεια επιλέξτε την κατάσταση καταλόγου (index status) για να δείτε πόσες σελίδες από το site σας έχουν καταγραφεί στο index της Google.
Αν δεν έχουν περαστεί αρκετές σελίδες στο index ή αν το site σας δεν ανιχνεύεται αρκετά συχνά και βαθιά από τους crawlers, τότε θα πρέπει να κάνετε 2 πράγματα:
1. 1.Δημιουργήστε περισσότερα εσωτερικά links και βελτιώστε τη δομή της ιστοσελίδας σας, καθώς το γεγονός ότι οι αράχνες της Google δεν ανιχνεύουν το site σας αρκετά, πιθανότατα οφείλεται στην έλλειψη εσωτερικών links και στην κακή δομή της ιστοσελίδας.
2. Περισσότερα links σε όλες τις σελίδες του site σας για τις οποίες θέλετε να πετύχετε καλή κατάταξη. Μην δίνετε links αποκλειστικά και μόνο προς την αρχική σελίδα σας αλλά να τηρείτε μια αναλογία 50:50 στα links προς την home page και τις εσωτερικές σελίδες του site σας. Τα links προς τις σελίδες κατηγορίας σας θα δώσουν juice σε όλες σελίδες του site σας, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό ανίχνευσης και την ποσότητα των σελίδων στο index της Google.
ΒΗΜΑ 2 – Βασικές αλλά κρίσιμες κινήσεις SEO
1. Να χρησιμοποιείτε ετικέτες τίτλου που θα σας φέρουν το κλικ (ΠΟΛΥ σημαντικό βήμα !!!)
Να γράψετε σωστά τα title tags σας, αναφέροντας το Main Keyword μία ή δύο το πολύ φορές και να φροντίσετε ώστε τα title tag σας να είναι μοναδικά και συναρπαστικά. Τα tags αυτά στην ουσία είναι η διαφήμιση σας στη Google, οπότε αν δεν είναι ελκυστικά, απλά δεν θα εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις υψηλές κατατάξεις σας. Να θυμάστε ότι κάθε tag πρέπει να έχει 50-60 χαρακτήρες (χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για βοήθεια),
2. Εσωτερικά Links: (Πάρα πολύ αποτελεσματικά)
Τα εσωτερικά links μπορούν να κάνουν θαύματα για το site σας, οπότε θα πρέπει να συνδέετε κάθε σελίδα σας με άλλες σχετικές μέσα στο site σας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βρει όλες τις σχετικές σελίδες σας. Εννοείται πως τα links αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο φυσικό και να μη φαίνεται ότι έχουν μπει επί τούτου.
Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά anchors για κάθε link και να μην χρησιμοποιείτε όλο τα ίδια και τα ίδια. Προσωπικά έχω 1-3 σε κάθε σελίδα προς σελίδες του site μου που θέλω να πετύχουν καλή κατάταξη.
Τέλος, φροντίστε η homepage σας να έχει αρκετά εσωτερικά links προς τις πιο σημαντικές σελίδες του site σας, καθώς η home page είναι το Α και το Ω ενός site και η παρουσία εσωτερικών links εκεί μπορεί να κάνει θαύματα για τις κατατάξεις των σελίδων σας.
3. Να έχετε links σε sites κύρους!
Είναι γεγονός ότι η προσθήκη links προς άλλες σχετικές ιστοσελίδες σε μια σελίδα, μπορεί να βελτιώσει πολύ την κατάταξη της, καθώς η ύπαρξη αυτών των links είναι μία πολύ καλή ένδειξη για την ποιότητα της σελίδας στην Google. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε 1 με 3 links προς sites κύρους (ή και παραπάνω αν σας παίρνει εξαρτάτε από το μήκος του περιεχομένου της σελίδας) σε κάθε σελίδα για την οποία προσπαθείτε να πετύχετε καλή κατάταξη στην Google.
Προσοχή, τα links αυτά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην πλαϊνή γραμμή (side bar) του site αλλά μέσα στις ίδιες τις σελίδες σας. Καλό είναι επίσης να ανοίγουν σε ξεχωριστό tab για να μην φύγει ο επισκέπτης από την σελίδα σας.
ΒΗΜΑ 3 – Αν χρησιμοποιείτε το WordPress τότε να χρησιμοποιείτε το No-Index ή να σβήσετε τα tag pages σας!
Ο λόγος είναι απλός: τα πολλά tags (έχω δει ανθρώπους να χρησιμοποιούν δεκάδες) αραιώνουν το link juice σας και μπορεί να κάνουν την Google να τα καταγράψει στο index της, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θέλετε να συμβεί. Είναι σελίδες σκουπίδια τις οποίες και πρέπει να ξεφορτωθείτε.
Αν τις διαγράψετε τελείως ή επιλέξετε να μην καταγραφούν στο ευρετήριο (No-Index), τότε όλο το link juice θα περάσει στις πιο σημαντικές σελίδες σας (σελίδες κατηγορίας, βασικές σελίδες προορισμού κλπ). Αν δείτε σφάλματα 404 γι’ αυτές τις σελίδες στο Webmaster Tools αφού τις διαγράψετε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: το λάθος αυτό θα διορθωθεί μετά από μερικά crawls της σελίδας σας.
ΒΗΜΑ 4 – Επιλέξτε “Noindex, follow” για τις σελίδες αρχείου σας, τις σελίδες κατηγορίας, τις σελίδες για τον συγγραφέα του site κλπ
Αυτές οι σελίδες στην ουσία εμφανίζουν διπλό περιεχόμενο αφού περιέχουν μόνο αποσπάσματα από άρθρα ή posts του site σας, γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίσετε να έχουν πάντα την ρύθμιση “noindex, follow” και όχι την “noindex, nofollow”.
Έτσι οι αράχνες θα βρίσκουν εύκολα τα posts σας και το cache σας θα είναι πάντα φρέσκο, πράγμα πολύ σημαντικό γιατί όσο πιο φρέσκο το cache, τόσο καλύτερη θα είναι η κατάταξη σας.Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα plugin SEO όπως το Yoast για να κάνετε αυτή τη δουλειά με μερικά μόνο κλικ.
ΒΗΜΑ 5 – Βρείτε και φτιάξτε το “Ισχνό Περιεχόμενο”
Με τον όρο “ισχνό περιεχόμενο ” εννοούμε τις σελίδες που έχουν λιγότερες από 100-200 λέξεις μοναδικού περιεχομένου. Η ύπαρξη τέτοιων σελίδων σ’ένα site μπορεί να επιφέρει ποινή Panda, η οποία όπως είπαμε και παραπάνω, θα επηρεάσει ΟΛΕΣ τις σελίδες του site. Αν έχετε τέτοιες σελίδες λοιπόν, έχετε δύο επιλογές.
Η πρώτη είναι να προσθέσετε περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο (συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων εικόνων, βίντεο από το YouTube κλπ) και στη συνέχεια βρείτε και καινούργια links γι’ αυτές. Η άλλη σας επιλογή είναι να τις σβήσετε τελείως και να ξεφορτωθείτε όλα τα εσωτερικά links προς αυτές.
Ένα broken link checker θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτά τα links. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μία σελίδα τύπου “σφάλμα 404” και μην ανησυχείτε για τη διαγραφή της σελίδας αυτή καθ’ αυτή καθώς η Google θα καταλάβει ότι σελίδα σας έχει διαγραφεί και θα την αφαιρέσει από το index της. Μπορείτε επίσης να κάνετε μία ανακατεύθυνση 301 (301 redirect).Ένα τέτοιο Plugin είναι αυτό
Εδώ να πούμε πως αν υπάρχει μία σελίδα του site σας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει ισχνό περιεχόμενο, αυτή είναι το home page σας, η οποία είναι και το θεμέλιο του site σας. Το Homepage θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 800-1500 λέξεις πρωτότυπου περιεχομένου καθώς και σχετικές εικόνες και βίντεο από το YouTube. Θα πρέπει επίσης να έχει εσωτερικά links προς άλλες, σημαντικές σελίδες του site σας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχει διπλότυπο περιεχόμενο.

ΒΗΜΑ 6 – Αντιμετωπίστε το “Διπλότυπο Περιεχόμενο”
Το διπλότυπο περιεχόμενο είναι Καρκίνος για ένα site και πρέπει να αφαιρεθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Μπορείτε να το βρείτε με το SiteLiner ή κάνοντας μία αναζήτηση στην Google για ένα μεγάλο απόσπασμα κειμένου από ένα άρθρο (χωρίς εισαγωγικά), οπότε και θα δείτε αν υπάρχουν άλλα sites που έχουν πετύχει κατάταξη υψηλότερη από τη δική σας για αυτό το περιεχόμενο. Σε περίπτωση που βρείτε διπλότυπο περιεχόμενο, έχετε τις παρακάτω επιλογές:
α) Ξαναγράψτε και βελτιώστε το περιεχόμενο έτσι ώστε να γίνει μοναδικό και να έχει καλό μήκος
β) Κάντε “Noindex” το διπλότυπο περιεχόμενο αν νομίζετε ότι δεν είναι χρήσιμο για τους χρήστες σας.
γ) Διαγράψτε τελείως το περιεχόμενο.
ΒΗΜΑ 7 – Το “πέταγμα των σκουπιδιών” (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ)
Όπως είπαμε και παραπάνω, στο index της Google πρέπει να βρίσκονται μόνο πολύτιμες και χρήσιμες σελίδες. Με απλά λόγια, στο index της Google θα πρέπει να βρίσκονται σελίδες με μοναδικό, ποιοτικό περιεχόμενο με μέγεθος τουλάχιστον 350-600+ λέξεις. Όσο πιο πολύ μοναδικό περιεχόμενο και όσα περισσότερα εσωτερικά και εξωτερικά links έχει μία σελίδα, τόσο το καλύτερο.
Στις σελίδες χαμηλής ποιότητας συμπεριλαμβάνονται αυτές με διπλότυπο περιεχόμενο, οι σελίδες αρχείων, οι σελίδες tag, οι σελίδες για το login του διαχειριστή, οι σελίδες με ισχνό περιεχόμενο, οι σελίδες «ευχαριστώ για την επίσκεψη» και οι σελίδες με όρους χρήσης του site. Γενικά, για κάθε σελίδα σας θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις :
“Θέλω να πετύχω κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης γι’ αυτή τη σελίδα;”,
“Είναι χρήσιμη για τους επισκέπτες μου;”
“Έχει καλό περιεχόμενο;”
Αν είπατε «όχι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις για μια συγκεκριμένη σελίδα, τότε θα πρέπει να πάρετε κάποια μέτρα, προκειμένου οι crawlers της Google να μην σπαταλούν τον χρόνο τους με άχρηστες σελίδες και να ολοκληρώνουν γρήγορα την ανίχνευση και καταγραφή της, έτσι ώστε το cache σας να είναι πάντα όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.
Αν μία “χαμηλής ποιότητας” σελίδα μπει στο index της Google, μπορείτε να προβείτε στις διορθώσεις που αναφέραμε παραπάνω, ανάλογα με το πρόβλημα της (διπλότυπο περιεχόμενο, ισχνό περιεχόμενο κλπ). Αν μπει στο index μία σελίδα όπως αυτή του admin, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο robots.txt για να “απαγορεύσετε” στις αράχνες να ανιχνεύσουν (crawl) αυτές τις σελίδες.
Σε γενικές γραμμές, να χρησιμοποιείτε το robots.txt μόνο όταν δεν μπορείτε να κάνετε “no-index” μία σελίδα, γιατί μερικές φορές η Google μπορεί να αγνοήσει το αρχείο robots.txt. Επίσης, αν βάλετε τα πάντα στο robots.txt μπορεί να εκθέσετε πληροφορίες και σελίδες που δεν πρέπει.
Πως θα βρείτε τις άχρηστες σελίδες, δηλαδή τα “σκουπίδια” του site σας:
Πηγαίνετε στο Google.gr και γράψτε: site:τοόνοματουdomainσας.gr Αυτό θα σας δείξει όλες τις σελίδες του site σας που έχει στο index της η Google και μάλιστα θα τις κατατάξει με βάση το κύρος τους.
Εδώ λοιπόν θα πρέπει να ψάξετε τις σελίδες που δεν θα πρέπει να είναι στο ευρετήριο (δηλαδή αυτές που περιγράψαμε παραπάνω) και στη συνέχεια, είτε να απαγορεύσετε στις αράχνες την πρόσβαση με αλλαγή στο robots.txt, ή να τις κάνετε ” no-index” με ένα meta-tag ή τέλος να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις στο διπλότυπο ή ισχνό περιεχόμενο.
Συστήνω ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση του Yoast SEO Plugin, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι και το καλύτερο. Αν το διαμορφώσετε σωστά θα μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα από πολλά “σκουπίδια που” έχουν περάσει στο ευρετήριο της Google. Αυτή είναι μόνο μία από τις δουλειές που μπορεί να κάνει αυτό το plugin για σας.
ΒΗΜΑ 8 – Ταχύτητα
Η ταχύτητα φόρτωσης ενός site είναι πλέον ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την κατάταξη του. Αν το site σας κάνει παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα να φορτώσει, τότε οι κατατάξεις σας θα αντιμετωπίσουν ΠΟΛΥ σοβαρά προβλήματα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν εργαλεία όπως το gtmetrix και διορθώσετε όλα τα προβλήματα που θα βρείτε.
Εάν θέλετε να μάθετε πόσο γρήγορα ανοίγει το site σας, συνδεθείτε στο Google Webmaster Tools κι επιλέξτε Ανίχνευση (Crawl) και από εκεί πηγαίνετε στο Ανάκτηση ως Google (Fetch as Google) θα είστε σε θέση να ελέγξετε το χρόνο φόρτωσης της κάθε σελίδας που θέλετε. Εκεί βάλτε το URL μιας σελίδας που σας ενδιαφέρει και μετά κάντε κλικ στο Επιτυχία (Success) που λογικά θα εμφανιστεί στο “κατάσταση λήψης” (Fetch Status). Εκεί θα δείτε ΑΚΡΙΒΩΣ (μέχρι και το τελευταίο milisecond) πόσο κάνει να ανοίξει η σελίδα. Αν ο χρόνος ξεπερνάει τα 2 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να κάνετε διορθώσεις.
ΒΗΜΑ 9 – Βρείτε και διορθώστε τα Broken Links
Αν χρησιμοποιείτε WordPress για τα sites σας, εγκαταστήστε αμέσως αυτό το plugin το οποίο θα βρει όλα τα σπασμένα links (Broken Links) σας. Πολλά sites μπορεί να έχουν καμιά κατοσταριά broken links και να μην το έχουν πάρει χαμπάρι! Μην κάνετε κι εσείς αυτό το λάθος!
ΒΗΜΑ 10 – Φτιάξτε ένα blog και γεμίστε το με νέο περιεχόμενο
Αν δεν έχετε ένα blog στο site σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΑΜΕΣΩΣ. ;Eάν έχετε χρόνο αυτό το site θα πρέπει να το ενημερώνετε σχεδόν καθημερινά στην αρχή με φρέσκο και χρήσιμο πρωτότυπο περιεχόμενο, το οποίο και θα πρέπει να προωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στα social media. Αργότερα μπορείτε να μειώσετε την ροή των Νέων Posts σε 1 την εβδομάδα.Ένα blog είναι η καλύτερη πηγή backlinks για να διαμορφώσετε μια internal στρατηγική για τις σελίδες που θέλετε να έχουν υψηλή κατάταξη.
Αυτός ο οδηγός σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει όλο το φάσμα του SEO, περιέχει όμως ορισμένες τεχνικές που δουλεύουν πάρα πολύ καλά και παράγουν αποτελέσματα. Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμος!

O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας.
Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.