Σήμερα, για να ενημερωθούμε για κάτι, όπως για παράδειγμα πόσους κατοίκους είχε η Κωνσταντινούπολη το 1990, θα εισέλθουμε στο διαδίκτυο και θα χρησιμοποιήσουμε μία μηχανή αναζήτησης. Πρόκειται για μία εφαρμογή που έχει συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών σε μία μεγάλη βάση δεδομένων και επιτρέπει σε κάθε χρήστη να αναζητά εύκολα και γρήγορα με μερικά μόνο κλικ, αρχεία και κείμενα μέσα από αυτή την βάση. Αποτελείται από το λογισμικό ευρετηριασμού, το λογισμικό αναζήτησης και το λογισμικό ερωτημάτων. Οι καλύτερες μηχανές αναζήτησης για το 2023 θα αποκαλυφθούν στην συνέχεια αυτού του άρθρου.
Η Κυριαρχία της Google
Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως είναι η Google. Η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1998 από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Stanford, Sergey Brin και Larry Page. Στην αρχή ονομαζόταν ‘Backrub’ μέχρι που μετονομάστηκε σε “Google”. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εδώ και είκοσι πέντε χρόνια χάρη των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον ψηφιακό κόσμο.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Google είναι οι ισχυροί αλγόριθμοι που διαθέτει. Αποδεδειγμένα, χρησιμοποιεί εξαιρετικά αποτελεσματικούς αλγόριθμους όπως είναι ο PageRank για να μπορεί να προσφέρει στους χρήστες της αξιόλογα και σχετικά αποτελέσματα.
Έπειτα, η Google διαρκώς εξελίσσει τις υπηρεσίες της, κάτι που ωφελεί πολύ τους χρήστες. Έτσι, εισήγαγε το 2010 το Google Instant για να επιταχύνονται οι αναζητήσεις, το Knowledge Graph το 2012, το 2019 το BERT όπου αναβαθμίστηκε η κατανόηση της φυσικής γλώσσας. Επίσης, προσφέρει στους χρήστες μία γκάμα υπηρεσιών όπως είναι το Gmail, το Google Maps, το Google Drive, το Youtube κλπ. Οι περισσότερες υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν.
Προβλήματα Ιδιωτικότητας με την Google
Ωστόσο, η Google χρειάζεται να αντιμετωπίσει ορισμένους χρήστες που ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα προβλήματα για την ιδιωτικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης εστιάζονται:
Στην συλλογή δεδομένων: Οι πληροφορίες συλλέγονται από διάφορες πηγές, από τις αναζητήσεις, τα email, την τοποθεσία, της χρήσης άλλων υπηρεσιών της Google όπως είναι το Youtube κλπ,
Στην εξατομίκευση των διαφημίσεων: H Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει για να μπορεί ύστερα να εξατομικεύει τις διαφημίσεις που προβάλλει στους χρήστες. Αυτή η εξατομίκευση για τους διαφημιζόμενους θεωρείται πλεονέκτημα αλλά μερικοί χρήστες την αντιλαμβάνονται ως εισβολή στην ιδιωτικότητά τους.
Στην χρήση και στον έλεγχο των δεδομένων: Για να καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς όλες τις ανησυχίες η Google, έχει φροντίσει να εισάγει μερικές πολιτικές προστασίας της ιδιωτικότητας. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν τις ρυθμίσεις απορρήτου και να ελέγχουν τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και θα χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, προσφέρει διάφορα εργαλεία για να διαγράψουν ό,τι δεδομένα συλλέγονται από τους λογαριασμούς τους καθώς και δεδομένα από διάφορα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Εναλλακτικές Μηχανές Αναζήτησης
Η Google δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης στο ψηφιακό κόσμο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, λιγότερο δημοφιλείς, με ίδιες ή και παρόμοιες δυνατότητες με αυτές που προσφέρει η Google. Ας δούμε πιο εκτενέστερα άλλες μηχανές αναζήτησης στις επόμενες γραμμές του κειμένου.
Bing: Μηχανή αναζήτησης της Microsoft, παρόμοια χαρακτηριστικά με την Google
Η μηχανή αναζήτησης Bing ξεκίνησε την λειτουργία της το 2009 και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Google. Χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να είναι βέλτιστα τα αποτελέσματα αναζήτησης. Ανήκει στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft γι αυτό και είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του.
Επίσης, για να εκτελεί βελτιωμένες αναζητήσεις παρέχει διάφορες δυνατότητες όπως είναι το visual search με το οποίο η αναζήτηση γίνεται με βάση τις εικόνες καθώς και το math solver που χρησιμοποιείται για να επιλύονται μαθηματικά προβλήματα.
Baidu: Η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα
Στην Κίνα, το Baidu είναι η δημοφιλέστερη και μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης. Εκτός από τα αποτελέσματα αναζήτησης που προσφέρει για διάφορα θέματα διαθέτει και το Baidu Baike που είναι παρόμοιο με τη Wikipedia. Δηλαδή είναι μία ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια που προσφέρει πληροφορίες για διάφορα θέματα. Διαθέτει επίσης και ένα ψηφιακό σύστημα χαρτογράφησης, το Baidu maps, το Baidu Tieba, ένα φόρουμ ποικίλης θεματολογίας, το Baidu Yun, μία υπηρεσία αποθηκευτικού χώρου καθώς και το Baidu Wallet, ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να εκτελούνται διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.
DuckDuckGo: Έμφαση στην προστασία προσωπικών δεδομένων, χωρίς παρακολούθηση
Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μηχανής αναζήτησης είναι η δέσμευση για την ιδιωτικότητα των χρηστών. Δεν καταγράφονται οι προσωπικές πληροφορίες, δεν υπάρχει ιστορικό αναζητήσεων ούτε παρακολουθείται η δραστηριότητα των χρηστών. Τα αποτελέσματα αναζήτησης παρέχονται από άλλες πηγές όπως την Wikipedia, την Yahoo κλπ. Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται προφίλ χρηστών για να υπάρξουν εξατομικευμένα αποτελέσματα.
Quora: Μηχανή αναζήτησης ερωτήσεων και απαντήσεων
Το Quora είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις καθώς και να απαντούν σε ερωτήσεις άλλων χρηστών, μοιράζοντας γνώσεις. Στο Quora καλύπτεται μία πληθώρα θεμάτων από την τεχνολογία και την επιστήμη έως και την τέχνη, την προσωπική ανάπτυξη, την κουλτούρα κλπ. Προωθείται η ανοικτή συζήτηση και οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιεχόμενο είναι δυνατόν να αναφερθεί και να ελεγχθεί.
StartPage: Μηχανή αναζήτησης με έμφαση στην ιδιωτικότητα, χωρίς παρακολούθηση
Η μηχανή αναζήτησης StartPage, όπως και το DuckDuck Go εστιάζει περισσότερο στην ιδιωτικότητα των ατόμων που την χρησιμοποιούν. Έτσι, δεν καταγράφεται καμία προσωπική πληροφορία των χρηστών και δεν χρησιμοποιούνται cookies για την παρακολούθηση της δραστηριότητας τους. Προσφέρει αποτελέσματα αναζήτησης από την Google χωρίς ωστόσο να συνδέεται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Ακόμη, η StartPage φιλτράρει όλες τις διαφημίσεις που περιέχουν κακόβουλο περιεχόμενο και διαθέτει την λειτουργία ‘Anonymous view’. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν ιστοσελίδες ανώνυμα δίχως να αποκαλύπτετε η ταυτότητά τους.
Yahoo! Search: Παλαιότερη μηχανή αναζήτησης, έχει χάσει μερίδιο αγοράς
Η Yahoo!Search είναι μία πιο παλιά μηχανή αναζήτησης που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη της. Όπως και η Google, προσφέρει αποτελέσματα αναζήτησης για διάφορες κατηγορίες. Επίσης, είναι συνδεδεμένη με άλλες υπηρεσίες της Yahoo! όπως είναι το Yahoo! Mail, Yahoo! News, Yahoo! Finance κλπ. Η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης μπορεί να συγκεντρώνει ορισμένα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που την χρησιμοποιούν για να βελτιώνεται η εμπειρία αναζήτησης.
MetaGer: Μηχανή αναζήτησης βασισμένη σε ανοιχτό λογισμικό
Το MetaGer είναι μία μηχανή αναζήτησης ανοιχτού κώδικα και είναι ιδανική για τους χρήστες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και την ιδιωτικότητα τους. Συγκεντρώνει αποτελέσματα από άλλες μηχανές αναζήτησης όπως είναι το Yahoo, το Bing κλπ.
WolframAlpha: Μηχανή αναζήτησης βασισμένη σε δεδομένα και υπολογισμούς
Η μηχανή αναζήτησης WolframAlpha ξεχωρίζει για την ικανότητά της να προσφέρει ακριβείς πληροφορίες μέσω υπολογιστικών αλγορίθμων και βάσεις δεδομένων. Έτσι, είναι ιδανική για να απαντά σε περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα, στατιστικά και αλγεβρικές εξισώσεις. Επίσης, προσφέρει πληροφορίες που σχετίζονται με μαθηματικά, επιστημονικά αλλά και γεωγραφικά θέματα. Αρχή φόρμας
Yandex: Δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία
Στην Ρωσία η πιο γνωστή μηχανή αναζήτησης είναι το Yandex. Με αυτή τη μηχανή αναζήτησης προσφέρονται μεταξύ άλλων, τοπικές πληροφορίες και κριτικές επιχειρήσεων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν εικόνες και βίντεο στο ψηφιακό κόσμο. Προσφέρονται, ακόμη και εξατομικευμένες υπηρεσίες όπως είναι οι χάρτες αλλά και η υπηρεσία email.
Gibiru: Έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας
Και το Gibiru είναι μία μηχανή αναζήτησης που δίνει έμφαση στην ανώνυμη αναζήτηση στο web καθώς δεν καταγράφονται οι ατομικές πληροφορίες των χρηστών και δεν παρακολουθείται η δραστηριότητα τους μέσω cookies. Προσφέρει, επίσης, έναν κρυπτογραφημένο proxy server για να είναι περισσότερο ασφαλείς οι χρήστες κατά την περιήγησή τους στο web.
Qwant: Ευρωπαϊκή εναλλακτική με έμφαση στην ιδιωτικότητα
Άλλη μια μηχανή αναζήτησης που δεν παρακολουθεί τις δραστηριότητες των χρηστών της είναι η Qwant. Για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών χρησιμοποιείται η κρυπτογράφηση. Δεν χρησιμοποιεί, όπως δηλώνει η ίδια, αλγόριθμους φιλτραρίσματος που επιδρούν στα αποτελέσματα αναζήτησης με βάση τις προσωπικές πληροφορίες των ψηφιακών χρηστών.
Το μέλλον των μηχανών αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν περισσότερο μετά το 2023. Μελλοντικά, θα προσπαθήσουν ίσως να προσφέρουν πιο εξατομικευμένες εμπειρίες αναζήτησης λαμβάνοντας υπόψιν τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των χρηστών. Επίσης, είναι αρκετά πιθανόν να ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε αυτές και θα τις βοηθήσει να παράγουν πιο έξυπνα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η ανάπτυξη της φωνητικής αναζήτησης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Λόγω της ανησυχίας των χρηστών για την ιδιωτικότητα τους είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξουν οι μηχανές αναζήτησης νέες τεχνολογίες που θα προστατεύουν στο μέγιστο βαθμό τα προσωπικά τους δεδομένα.
Συμπέρασμα
Συνεπώς, η Google παραμένει μέχρι σήμερα η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στην αποτελεσματικότητα που προσφέρει και στην ευκολία της χρήσης της. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και η μοναδική. Υπάρχουν και άλλες αξιόλογες μηχανές αναζήτησης που μπορούν να καλύψουν επιτυχώς τις ανάγκες και τις προτιμήσεις όλων των χρηστών. Έτσι, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτετε κάθε φορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις προαναφερόμενες μηχανές αναζήτησης, εκτός της Google.
Συχνές ερωτήσεις
Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι της Google;
Η καλύτερη εναλλακτική λύση αντί της Google είναι το Bing της Microsoft.
Ποιες είναι οι πέντε δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης;
Οι πέντε πιο δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης είναι η Google, το Bing, το Yahoo!, το Baidu και το DuckDuckGo.
Ποια είναι η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης;
Η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης είναι η Google.
O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας.
Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.