Αποφύγετε το Google Penguin : Η καλύτερη στρατηγική για links

Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει γίνει πολλή κουβέντα γύρω από το link building και το Google Penguin ένα Update που έβγαλε η Google για να προσπαθήσει να καθαρίσει το τοπίο από αυτούς που σπαμάρουν και χρησιμοποιούν τοξικά Links για να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε την σωστή προσέγγιση και νοοτροπία όταν κάνουμε προώθηση μέσω SEO και link building, ωστόσο θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η αμέλεια της on-page βελτιστοποίησης στις μέρες μας, μπορεί να είναι καταστροφική για μία ιστοσελίδα.

Καταρχήν αν δεν κάνετε σωστή κατηγοριοποίηση και καταγραφή των υψηλής ποιότητας και στόχων σελίδων σας, αν δεν αποφύγετε το διπλότυπο περιεχόμενο, από εσωτερικές σελίδες της ιστοσελίδας σας, αν δεν βελτιστοποιήσετε urls,τίτλους,περιγραφές και tags και αν προωθείτε ή μπουστάρετε τις σελίδες που δεν έχουν σημαντικό ή πολύ περιεχόμενο (thin pages) τότε το site σας υπάρχει περίπτωση να μην σας δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η σωστή και αποτελεσματική εκμετάλλευση των links πρέπει να βασίζεται σε πολύ γερά θεμέλια, πράγμα που σημαίνει πως η on-site βελτιστοποίηση σας θα πρέπει να είναι απολύτως άψογη. Σε αντίθετη περίπτωση, το site σας θα συνεχίσει να έχει χαμηλή βαθμολογία ποιότητας και φυσικά κατάταξης κι έτσι η επισκεψιμότητα που που πιθανόν θα δέχεται σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητα και τις δυνατότητες του.

Θα πρέπει πάντα να θυμάστε πως πρώτα διορθώνουμε τα on-page προβλήματα στις σελίδες ενός site και μετά ξεκινάμε το link-building. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε θα αναγκαστείτε να πληρώσετε πολλά χρήματα για links.

Πώς να χτίσετε τα links σας σωστά, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Ας δούμε λίγο την νοοτροπία :

Η λέξη κλειδί στο link building μας είναι η παραλλαγή και η ποικιλία με φυσικό τρόπο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά anchor texts. Τι είναι το anchor tex;Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι o σύνδεσμος (link) που εμπεριέχει ορατή λέξη ή έκφραση η οποία συνδέετε όταν την πατάει κάποιος με μια εξωτερικη ή εσωτερική ιστοσελίδα.

Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε στο εξωτερικό linκ building. Όσο περισσότερα Anchors χρησιμοποιούμε,τόσο το καλύτερο. Το link building θα πρέπει να γίνεται με τον εξής τρόπο: θα πρέπει να συγκεντρώσετε μια ποικιλία ποιοτικών links από μοναδικά domains, χρησιμοποιώντας πολλά και διαφορετικά anchor texts. Σχετικά με τα backlinks θα πρέπει να θυμάστε ότι η ποσότητα δεν είναι το παν και ότι χρειάζονται μόνο λίγα αλλά ποιοτικά links για μία καλή κατάταξη στην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλα τα links σας θα πρέπει να είναι από sites όπως το huffingtonpost.com. Απλά θα πρέπει να αποφύγετε την συλλογή links από χαμηλής ποιότητας ιστοσελίδες, από sites που σπαμάρουν ασύστολα, από sites που δεν έχουν καθόλου ή μικρό κύρος και από sites, blogs και σελίδες που έχουν περιεχόμενο της πλάκας. Με απλά λόγια, θα πρέπει να σταματήσετε να κάνετε συνέχεια και παντού υποβολές άρθρων, εγγραφές σε καταλόγους και σχόλια σε blog. Έχουν και αυτά την σημασία τους αλλά χρειάζεται μέτρο και όχι υπερβολές.Εννοείται πως απαγορεύονται τα “software generated links”. Αυτά αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε κάντε το σε δικά σας site για να πειραματιστείτε ΠΟΤΕ σε sites πελατών ή σε ιστοσελίδες που έχετε χύσει ιδρώτα.Αν δεν ξέρετε θα καταστραφείτε.

Κάθε επιτυχημένη ιστοσελίδα που έχει σταθερά καλή απόδοση στο SERP έχει κάποια από τα παραπάνω ανεπιθύμητα backlinks. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό για πετυχημένα sites καθώς αυτά έχουν links από sites του καλύπτουν όλο το ποιοτικό φάσμα. Το παν είναι να φροντίσετε ώστε το ποσοστό των links χαμηλής ποιότητας να είναι το ελάχιστο δυνατό. Τα πολλά links κακής ποιότητας μόνο μπελάδες και προβλήματα δημιουργούν οπότε καλό είναι μία φορά των μήνα να ελέγχετε τα links του site σας.

Εδώ να θυμίσουμε πως αν και τα links είναι σημαντικά, δεν είναι το παν για την καλή κατάταξη. Αν ένα site έχει τα καλύτερα links του κόσμου αλλά χρειάζεται 10 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, τότε απλά δεν θα φτάσει ποτέ στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων.

Η σωστή χρήση Anchor Text και οι σωστές αναλογίες τους

Η επιλογή anchor text έχει πολύ μεγάλη σημασία για το σωστό link building, καθώς συνέχεια βλέπουμε ιστοσελίδες με μεγάλη ποικιλία στα anchor texts τους να έχουν υψηλές κατατάξεις. Σιγουρα βλέπουμε ίδίως στην Ελλάδα και σε αρκετές περιπτώσεις ιστοσελίδες στις πρώτες θέσει με σπαρταρισμένο anchor μια κύριας λέξης, αλλα να είστε σίγουροι ότι μακροπρόθεσμα κινδυνεύουν με ποινή Penguin από την Google

Να χρησιμοποιείτε όσο περισσότερα anchor texts μπορείτε.

Η χρήση του Brand μίας επιχείρησης ή του URL μίας ιστοσελίδας στα anchor text της home page της είναι πολύ σημαντική. Πολλοί από σας ίσως να απορείτε τώρα για το πως θα πετύχετε υψηλές κατατάξεις για τις λέξεις-κλειδιά στις οποίες στοχεύετε αν δεν χρησιμοποιείτε κατά κόρον τις λέξεις κλειδιά στα anchor texts σας.

Εδώ λοιπόν να σας πω ότι με τα ποιοτικά links που θα μαζέψετε θα δημιουργήσετε κύρος για την ιστοσελίδα σας το οποίο σε συνδυασμό με το μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο της, θα της φέρει πολύ υψηλές κατατάξεις. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχετε μοναδικό και καλά τεκμηριωμένο περιεχόμενο στις ιστοσελίδες σας αν θέλετε να πετύχετε κατάταξη στη πρώτη θέση των σελίδων των αποτελεσμάτων.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύετε ότι ένα link σε μια σελίδα με 200 λέξεις θα βοηθήσει τις κατατάξεις σας. Μερικά anchor text πλούσια σε λέξεις-κλειδιά θα βοηθήσουν λίγο την ιστοσελίδα να πετύχει κατατάξεις, αλλά δεν αρκούν. Στις μέρες μας δεν χρειάζεστε πολλά links πλούσια σε keywords για να πετύχετε κατατάξεις. Αρκούν λίγα links, αρκεί να είναι ποιοτικά και “ισχυρά”.

Η οικοδόμηση links με μεγάλη ποικιλία στα anchor texts, βελτιώνει τις κατατάξεις όχι μόνο για τις λέξεις κλειδιά στις οποίες στοχεύετε και οποίες είναι και οι κύριες της ιστοσελίδας σας, αλλά και για τις αναζητήσεις για λέξεις και όρους που “συγγενεύουν” με αυτές.

Είναι έξυπνη αυτή η στρατηγική;

Η επιλογή ενός όρου σε κάποια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, όπως το «προώθηση ιστοσελίδων”, σαν anchor text για ένα δελτίο τύπου που θα σταλεί σε 1000 ιστοσελίδες, δεν είναι μία έξυπνη και αποτελεσματική στρατηγική.

Η χρήση του Brand της επιχείρησης ή του URL σαν anchor text είναι μία πολύ έξυπνη στρατηγική καθώς μία τέτοια επιλογή είναι πιο συντηρητική και άρα είναι και πιο αληθοφανής, δεν μοιάζει δηλαδή με κάτι εμφανέστατο που χρησιμοποιεί  μία ιστοσελίδα ή επιχείρηση για τη διαφήμιση ή την προώθηση των προϊόντων της.

Με απλά λόγια να θυμάστε ότι για τη μαζική υποβολή περιεχομένου (υποβολή άρθρου προς δημοσίευση, υποβολή δελτίου τύπου, προωθήσεις μέσω εκδοτικής εταιρείας κλπ) να χρησιμοποιείτε συντηρητικά anchor texts, δηλαδή με το Brand ή το URL. Για μεμονωμένα links από sites υψηλής ποιότητας (π.χ. guest posts, blog posts, web 2.0 properties κλπ) μπορείτε να χρησιμοποιείτε anchor text με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά. Να θυμάστε πάντα όμως ότι η χρήση της μάρκας ή του URL στο anchor text είναι πάντα η ασφαλέστερη μέθοδος linking στο site σας για να μην κινδυνεύσετε με ποινή Penguin

Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο anchor text ξανά και ξανά. Η χρήση πολλών anchor texts προσομοιώνει ένα φυσικό προφίλ linkbuilding και θα κάνει το site σας να πετύχει υψηλές κατατάξεις για εκφράσεις – κλειδιά που ούτε καν φαντάζεστε.

Aυτό που κάνω εγώ είναι να προσπαθώ να μιμηθώ το anchor profile των ανταγωνιστών μου για κάθε λέξη κλειδί που θέλω να πετύχω υψηλές κατατάξεις και εχει υψηλό ανταγωνισμό.Το να μιμηθείς ένα profile δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται αυστηρό tracking για το κάθε link που δίνεις

Παρακατω σας παραθέτω κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πως διαμορφώνω το anchot text profile στις περισσότερες ιστοσελίδες. Κάθε αγορά είναι διαφορετική, αλλά οι παρακάτω αναλογίες έχουν φέρει αποτελέσματα σε πολλά projects μας.

Brand και URL: ~ 60-70%

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να εστιάσετε κυρίως σε anchor texts με τη μάρκα και το URL σας, αλλά και να χρησιμοποιήσετε όλες τις παραλλαγές, όπως για παράδειγμα: www.domain.com, http://www.domain.com, Domain.com, domain.com, Domain, http://www.Domain.com κ.λπ.

Σύνθετοι όροι: ~ 10%

Τι σημαίνει “σύνθετοι όροι” ;

Πρόκειται για τον συνδυασμό της μάρκας ή του URL με άλλες λέξεις-κλειδιά. Π.χ. “Η εταιρεία SEODominator” ή “επισκεφθείτε το  blog seogreece.org ” Οι σύνθετοι όροι σαν δίνουν πολλές δυνατότητες και θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε όλες.

“Σχετικό” & “Μερικής Ταύτισης” Anchor text: ~ 10-15%

Οι σχετικές φράσεις είναι αυτές που σχετίζονται με τη κύρια λέξη-κλειδί σας. Για παράδειγμα, εάν η κύρια λέξη-κλειδί σας είναι “seo”, η λέξη “digital marketing” είναι μία σχετική φράση.

Ένα anchor μερικής ταύτισης περιέχει την κύρια λέξη-κλειδί στο anchor text. Για παράδειγμα, αν η λέξη-κλειδί μας είναι η “seo greece”, τότε το “seo greece expert” είναι ένα anchor text μερικής ταύτισης επειδή περιέχει την κύρια λέξη κλειδί, δηλαδή το “seo greece”. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να σας δώσει πολλά anchors, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε εργαλεία λέξεων-κλειδιών για να βρείτε τις καλύτερες ιδέες και να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια anchors ξανά και ξανά.

Γενικό Anchor Κείμενο: 5-10%

Είναι τα πιο συνηθισμένα anchor texts, όπως για παράδειγμα τα: κάντε κλικ εδώ, επισκεφτείτε αυτό το site, για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε περισσότερα εδώ, αυτό το χρήσιμο site κ.α.

Anchor text απόλυτης ταύτισης: ~ 1-2%

Πρόκειται για anchor texts που περιέχουν τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες θέλετε να πετύχετε υψηλές κατατάξεις. Η συνεχής χρήση ίδιων anchor text είναι αρκετά “επικίνδυνη” οπότε καλό είναι να αποφεύγεται.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν τη στρατηγική μας:

1. Τα links που χτίζετε θα πρέπει να παρουσιάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία.

2. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα ίδια και τα ίδια anchor texts όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω για τις αναλογίες των anchor text.

3. Να θυμάστε ότι η συνεχόμενη χρήση των ίδιων anchor texts βλάπτει σοβαρά τα sites.

4. To Brand ή το URL σας πρέπει να επικρατεί στα anchor texts σας.