Το Google Analytics είναι ένα χρυσωρυχείο δεδομένων και πληροφοριών για την ιστοσελίδα σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κατηγορίες δεδομένων στις οποίες ακόμα και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες πολλές φορές δεν δίνουν σημασία.
Εδώ λοιπόν θα δούμε τα 7 πιο υποτιμημένα στατιστικά στοιχεία του Google Analytics και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.
Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω κατηγορίες δεδομένων για να βεβαιωθείτε ότι η καμπάνια σας είναι στον σωστό δρόμο.
1. Δημογραφικά στοιχεία
Η κατανόηση των δημογραφικών στοιχείων του κοινού σας είναι πολύ σημαντική για το μήνυμά του brand σας, την ανάπτυξη των προϊόντων σας και τη συνολική στρατηγική μάρκετινγκ. Στην ενότητα “Δημογραφικά Στοιχεία (Demographics)” και στην υπό-ενότητα “Κοινό (audience)”, θα βρείτε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες: την «Ηλικία (Age)» και το «Φύλο (Gender)».
Η ηλικία είναι σημαντικό στοιχείο επειδή κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τη δική της αγοραστική συμπεριφορά και μοναδικά συμφέροντα. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων είναι πιο επιρρεπή στην αγορά, επειδή έχουν περισσότερους πόρους. Οι Νεότερες ηλικιακές ομάδες κατά κανόνα δεν θα έχουν τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να συγκρίνετε τα δεδομένα της «Ηλικίας» με το προφίλ του ιδανικού πελάτη σας. Όποιος έχει μια σοβαρή επιχείρηση θα πρέπει να έχει αναπτύξει κι ένα προφίλ για τον ιδανικό πελάτη της. Σε αυτόν τον ιδανικό πελάτη λοιπόν,θα πρέπει να δώσετε και μια ηλικία. Αν τα δεδομένα ηλικίας του traffic του sites σας δεν ταιριάζουν με την ηλικία που επιλέξατε για τον ιδανικό πελάτη σας, τότε ίσως να στοχεύετε τα λάθος keywords ή δεν έχετε καταλάβει πραγματικά τον στόχο σας.
Όταν κάνω την ανάλυση αυτών των δεδομένων, μου αρέσει να εξετάζω την απόδοση κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί “Ηλικία” θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο πως κάθε ηλικιακή ομάδα αλληλεπιδρά με την ιστοσελίδα σας. Τα ευρήματά σας μπορούν να κάνουν τα μηνύματα σας πιο ακριβή, μιας που τώρα θα ξέρετε σε ποια ηλικιακή ομάδα αρέσει περισσότερο το περιεχόμενό σας. Αν είναι το νεότερο κοινό, τότε τα μηνύματα σας θα πρέπει να είναι πιο χαλαρά. Αν από την άλλη είναι το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε τα μηνύματα σας πιο επαγγελματικά και επίσημα.
Τώρα φθάνουμε στην επόμενη πολύ σημαντική κατηγορία δεδομένων: το “Φύλο”. Εδώ παρατηρούνται διαφορές από τη μία βιομηχανία στην άλλη. Το αναγνωστικό κοινό του SEO Greece, για παράδειγμα αποτελείται κατά 80,2% από άνδρες. Ωστόσο, το κοινό ενός blog μόδας για γυναίκες, όπως το Joyfully Styled, αποτελείται κατά 88,9% από γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει ότι το Joyfully Styled στοχεύει στη σωστή δημογραφική κατηγορία.
Όπως ανέφερα παραπάνω, τα δημογραφικά στοιχεία θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτά του Ιδανικού Πελάτη σας. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε μάλλον θα πρέπει επανεξετάσετε το προφίλ του Ιδανικού Πελάτη σας ή τις πηγές της έρευνας και traffic των keywords σας.
2. Συγγενείς Κατηγορίες
Στην καρτέλα “Ενδιαφέροντα (Interests)”, θα βρείτε το “Συγγενείς Κατηγορίες (Affinity Categories)”. Εδώ το κοινό σας χωρίζεται γενικές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τα πράγματα που τους αρέσουν, τα ενδιαφέροντα τους ή ακόμη και τον τρόπο ζωής τους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η μεγαλύτερη κατηγορία συγγένειας για το SEO Greece είναι αυτή “technophiles (“κολλημένοι” με την τεχνολογία)”.
Δηλαδή, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για θέματα σχετικά (συγγενικά) με την τεχνολογία, όπως το Διαδίκτυο, το online marketing, κλπ Αυτή η ενότητα έχει σχεδιαστεί για να σας δείξει την ευρεία σχετικότητα του traffic σας.
Η επόμενη κατηγορία είναι από τις πιο σημαντικές
3. Τμήματα εντός της αγοράς (In-Market Segments)
Τα Τμήματα εντός της αγοράς αντιπροσωπεύουν τα στοχευμένα ενδιαφέροντα των ανθρώπων που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας. Τα «ενδιαφέροντα» του traffic σας θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτά του Προφιλ του Ιδανικού Πελάτη σας (ΠΙΠ από εδώ και στο εξής). Το SEO Greece επισκέπτονται περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για “Επαγγελματικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες Διαφήμισης & Marketing / Υπηρεσίες SEO & SEM ”
Ομολογώ ότι το γεγονός ότι η Google γνωρίζει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των επισκεπτών μου είναι λίγο τρομακτικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από τη χρήση του Google Chrome και τα cookies του. Αυτά είναι άλλωστε τα “εργαλεία” που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν όλα όσα κάνετε online.
Έτσι, αν είστε σαν κι εμένα και «ζείτε» στη κοινότητα του SEO / Internet Marketing, η Google θα ταξινομήσει το IP σας στη κατηγορία ενδιαφέροντος “SEO / Internet Marketing” μιας που σύμφωνα με το δεδομένο σας, αυτό φαίνεται αν είναι και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σας.
Εάν λαμβάνετε άσχετο traffic, τότε μάλλον θα πρέπει να ξαναρχίσετε από το μηδέν, δηλαδή να επανεξετάσετε τα keywords σας και ίσως να πρέπει να επεξεργαστείτε ξανά και το ΠΙΠ σας.
4. Γλώσσα
Η κατηγορία για τις γλώσσες στην καρτέλα “Geo (γεωγραφικά στοιχεία)” είναι ίσως μία από τις πιο “παραμελημένες” κατηγορίες του Google Analytics. Μην την παραμελήσετε κι εσείς όμως, γιατί μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διευρύνετε το κοινό σας ακόμη περισσότερο.
Η γλώσσα του site σας πρέπει να είναι αυτή του κοινού-στόχου / ΠΙΠ σας.
Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε ένας πλαστικός χειρούργος από την Αθηνα, τότε τα Ελληνικά πρέπει να είναι η # 1 γλώσσα των ανθρώπων που επισκέπτονται το site σας. Αν δεν είναι, τότε πιθανότατα το traffic σας είναι άσχετο με το site και το περιεχόμενο του.
Αν λοιπόν το site σας δεν κάνει καλή μετατροπή του traffic του σε leads, ίσως να πρέπει να ελέγξετε τα δεδομένα σχετικά με την γλώσσα των επισκεπτών σας.
Από την άλλη, αν το site σας προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες. Αν το site μου είναι μόνο στα αγγλικά, τότε αυτόματα χάνω το traffic από άλλες χώρες / γλώσσες.
Εάν αυτή η κατηγορία του Google Analytics δείχνει ότι έχετε επισκέπτες που μιλούν άλλες γλώσσες και όχι την κύρια του site σας, τότε ίσως να πρέπει να μεταφράσετε το site σας
5. Νέοι και Παλιοί επισκέπτες
Δεν υπάρχει τίποτα το περίπλοκο σχετικά με αυτό το σύνολο δεδομένων. Στην ουσία δείχνει την “αξία” που δίνει ο κόσμος στην σελίδα σας είναι. Μια μεγάλη διαφορά στην αναλογία νέων επισκεπτών και Παλιών επισκεπτών, μπορεί να σημαίνει είτε ότι η σελίδα σας αρέσει στον κόσμο, είτε το αντίθετο. Με τον όρο Παλιοί Επισκέπτες, εννοούμε όσους “επιστρέφουν” στην ιστοσελίδα σας, την παρακολουθούν δηλαδή εδώ και καιρό. Σε γενικές γραμμές, οι «Νέες επισκέπτες” θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τους Παλιούς, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Για το SEO GREECE η αναλογία είναι επισκεπτών είναι 58% Νέοι / 42% Παλιοί Επισκέπτες.
Είναι πολύ πιθανό ότι το ποσοστό των επισκεπτών που επιστρέφουν στο site σας παίζει κάποιο ρόλο στην εξίσωση κατάταξης της Google. Θυμηθείτε, η Google ενδιαφέρεται μόνο για την εμπειρία του χρήστη. Εάν οι χρήστες που φθάνουν στο site σας δεν επιστρέφουν σε αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό ότι: α) η εμπειρία τουε ήταν κακή ή Β) δεν θεώρησαν ότι το περιεχόμενο είχε μεγάλη αξία.
Ηθικό Δίδαγμα: Αυτό που πρέπει να θέλετε, είναι να επιστρέφουν οι Νέοι επισκέπτες σας! Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να προσφέρετε περιεχόμενο με μεγάλη αξία και να θέλετε πραγματικά για να βοηθήσετε τους ανθρώπους.
6. Browser & OS
Στη καρτέλα “Τεχνολογία (Technology)” που θα βρείτε τη κατηγορία “Browser και λειτουργικό σύστημα (Browser & OS)”. Μπορεί να σας φαίνεται μια βαρετή κατηγορία, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντική για τη βελτιστοποίηση της χρηστικότητας και του ρυθμού μετατροπής (conversion rate). Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί browsers, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι συμβατή με όλους ή όσο το δυνατόν περισσότερους. Αν αυτό δεν γίνει, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τις μετατροπές σας, να μειωθούν επικίνδυνα δηλαδή.
Δείτε ποιοι browsers χρησιμοποιούνται από το traffic σας και ελέγξετε αν η ιστοσελίδα σας είναι συμβατή με τον κάθε έναν από αυτούς.
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τον κώδικα ή θέματα με την ευχρηστία.
Εδώ θα βρείτε ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την συμβατότητα της ιστοσελίδας σας με πολλά προγράμματα περιήγησης (Browsers).
7. Κινητά
Στην καρτέλα “Mobile (Κινητά)” θα βρείτε σημαντικά στοιχεία σχετικά με το τις συσκευές που χρησιμοποιεί το traffic σας για να αποκτήσει πρόσβαση στο site σας. Το traffic του SEO Greece Blog έρχεται κυρίως από επιτραπέζιους υπολογιστές. Ωστόσο, για τα sites με στόχο τις τοπικές αγορές, η κύρια πηγή της κυκλοφορίας μπορεί να είναι τα κινητά τηλέφωνα. Ξέρετε ήδη θα πρέπει να έχετε ένα site φιλικό προς τα κινητά, αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν να το ενισχύσετε σωστά.
Μία ακόμη πολύ σημαντική κατηγορία δεδομένων είναι αυτή που δείχνει τα ποσοστά μετατροπής της κάθε επιμέρους πηγής traffic στον ιστότοπό σας. Αν το φιλικό προς τα κινητά design σας έχει χαμηλότερα ποσοστά μετατροπής από την desktop έκδοση του site σας, τότε θα πρέπει να ανασχεδιάσετε την έκδοση για κινητά. Εννοείται πως ισχύει και το αντίστροφο.
Μην αμελήσετε αυτά τα 7 στατιστικά στοιχεία του Google Analytics, διότι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η καμπάνια σας είναι και θα παραμείνει στο σωστό δρόμο.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας.
Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.