Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων (SEO): Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδας Βήμα – Βήμα

Η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζήτησης ή αλλιώς On-Page βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO είναι σαν τα θεμέλια του σπιτιού σας. Χωρίς αυτό, η ιστοσελίδα σας δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει υψηλές κατατάξεις. Ευτυχώς έχω συναντήσει και διορθώσει κάθε πιθανό λάθος της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων κι έτσι θα σας βοηθήσω να μην κάνετε τα λάθη που έκανα εγώ.

Εάν σχεδιάζετε ένα νέο site και θέλετε να το βελτιστοποιήσετε, αυτός ο οδηγός θα σας επιτρέψει να μην κάνετε λάθη που μπορεί να καταστρέψουν αργότερα όλη την καμπάνια SEO σας. Αν έχετε ήδη ένα website, μπορείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές αμέσως προκειμένου να τις αναγνωρίσει η Google για να αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη τους.

Δεν δημιουργώ ούτε ένα link στις σελίδες προορισμού αλλά και καμία άλλη ενέργεια προώθησης ιστοσελίδων αν δεν είμαι είμαι 100% σίγουρος ότι έχω δημιουργήσει γερά “θεμέλια”. Τόσο μεγάλη είναι η σημασία του On-Page SEO για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων seo στις σελίδες μιας ιστοσελίδας.

H προώθηση site με δυνατά Backlinks ξεκινάει αμέσως μετά

Δεν έχει σημασία αν σας έχει δώσει links ο Θεός ο ίδιος, αν κάνετε πολλά από τα λάθη που θα σας δείξω σε λίγο, η ιστοσελίδα σας πιθανότατα θα εξαφανιστεί από τα SERPS. Ή θα κολλήσει στην 2η σελίδα. Δεν προσπαθώ να σας τρομάξω, αλλά θέλω να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι πραγματικά για βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.

Έτοιμοι; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!.

Τι θεωρείται σωστό On-Page SEO;

Ευχρηστία

Η καλύτερη στρατηγική για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων είναι να σκέπτεστε και να λαμβάνετε υπόψιν σας τους χρήστες. Αν και νομίζω ότι η στάση της Google σχετικά με την οικοδόμηση links είναι ενοχλητική, πιστεύω ότι η εν λόγω εταιρία έχει μία πολύ σωστή αρχή: τα links θα πρέπει να δημιουργούνται για το χρήστη.

Όπως θα παρατηρήσετε, όλα τα θέματα και προβλήματα που θα αναφέρω παρακάτω, επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη και ως εκ τούτου αναγκάζουν την Google να υποτιμήσει την ιστοσελίδα σας και πέσει γενικότερα στις μηχανές αναζήτησης.

Τι θα συμβεί αν κάνετε βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για το χρήστη; Η Google θα σας αγαπήσει, η σελίδα σας θ’ αρέσει περισσότερο στους χρήστες και θα έχετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις μηχανές αναζήτησης για λέξεις κλειδιά.

Αξία

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων αφορά κυρίως τεχνικά πράγματα, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσετε ότι κάθε σελίδα στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένη και σχεδιασμένη σωστά λαμβάνοντας υπόψη τον χρήστη.

Μοναδικό περιεχόμενο

Κάθε σελίδα στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να έχει μοναδικό (unique) περιεχόμενο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποφύγετε αυτό και η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για κάθε page είναι μονόδρομος.

Ροή των Links

Μία στρατηγικά δομημένη αρχιτεκτονική site μετά από βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, θα κάνει την υψηλή κατάταξη νέων σελίδων εξαιρετικά εύκολη. Επίσης, θα μειώσει τον αριθμό των backlinks που θα χρειαστείτε για να δείτε τα επιθυμητά σας αποτελέσματα.

Τοποθέτηση των Keywords

Το να γνωρίζετε πού να τοποθετήσετε τις λέξεις-κλειδιά σας είναι πολύ σημαντικό για την κατάταξη κάθε σελίδας και τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης. Θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό σε λίγο.

On-Page SEO (Search Engine Optimization – Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων): Θέματα

Αδύναμες σελίδες που στερούνται Αξίας

Σελίδες που στερούνται πολύτιμου περιεχόμενου ή που δεν έχουν καθόλου περιεχόμενο υποτιμούν την ιστοσελίδα σας και είναι τελείως αδιάφορες και άσκοπες για τους χρήστες σας. Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων θα δώσει λύσεις και απαντήσεις σχετικά με το κείμενο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Διπλότυπο Περιεχόμενο (Duplicate Content) & Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδας

Το Διπλότυπο περιεχόμενο μπορεί να φέρει τον θάνατο στην ιστοσελίδας σας εάν δεν το διορθώσετε με βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.

Διπλότυπα META tags

Σε μερικές ιστοσελίδες πιστεύουν ότι είναι ΟΚ να κάνουν copy paste τις meta περιγραφές σε ολόκληρο το site τους. Αυτό δείχνει προχειρότητα και η εμπειρία του χρήστη γίνεται καταστροφική και το ίδιο και η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας κι έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κατατάξεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πυκνότητα Keyword

Εάν οποιαδήποτε σελίδα στην ιστοσελίδα σας παρουσιάζει μεγαλύτερη του 1-5% πυκνότητα στις λέξεις-κλειδιά, θα έχετε σίγουρα πρόβλημα με την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των λέξεων του περιεχομένου που τοποθετείτε στην ιστοσελίδα. Όσο πιο μεγάλο το περιεχόμενο τόσο μεγαλύτερη ευελιξία έχετε για την συχνότητα των λέξεων κλειδιών που χρησιμοποιείτε κατά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.

Έλλειψη ALT tags

Η Google δεν έχει καμία ιδέα για το τι είναι ή τι δείχνουν οι εικόνες σας αν δεν της το “πείτε” με τα ALT tags. Τα ρομπότ της βλέπουν μόνο ως ΚΩΔΙΚΑ. Δεν μπορούν να δουν τις όμορφες φωτογραφίες σας αλλά εφαρμόζοντας τεχνικές για βελτιστοποίηση ιστοσελίδας θα μπορεί να αναγνωρίσει που αναφέρονται και να αποκτήσουν ακόμα και κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης.

Έλλειψη META Description

Η παρουσία τους μπορεί να αυξήσει το ρυθμό κλικ (click through rate), όταν οι σελίδες σας βρίσκονται στα πρώτα 10 αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.

Ακατάλληλη χρήση των Header tags

Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 1-2 H tags ανά σελίδα μπορεί να μετριάσει την αποτελεσματικότητα της τοποθέτησης των keywords σας.

Αναποτελεσματική ροή links

Πιθανότατα να μην δεχτείτε ποινή λόγω της αναποτελεσματικής αρχιτεκτονικής της ιστοσελίδα σας, αλλά θα έχετε χαμηλότερες μετατροπές, υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης, ελάχιστος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα σας, χαμηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης και θα σας είναι πολύ πιο δύσκολο να ταξινομήσετε και να κατατάξετε όλες τις σελίδες για τη σελίδα σας.

Σπασμένα Links

Ο μεγάλος αριθμός των σπασμένων links 404 σε ένα site είναι κάτι το τελείως αντιεπαγγελματικό. Δείχνει και αυτό προχειρότητα και θα βλάψει την ροή της ιστοσελίδας σας καθώς θα “αναγκάσει” τις μηχανές αναζήτησης (Google) να σκεφτούν ότι δεν νοιάζεστε για την «εμπειρία του χρήστη» και ενδεχομένως να σας ρίξει στις κατατάξεις.

302 Redirects

Οι περισσότερες προσωρινές ανακατευθύνσεις (redirects) είναι σχεδόν πάντα άσκοπες. Αν το παρακάνετε με τα redirects, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να βλάψετε την ιστοσελίδα σας.

Μεγάλος αριθμός Σελίδων σε ευρετήρια

Αυτή είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με το “Κύρος” και τις μηχανές αναζήτησης (Google). Για κάποιο περίεργο λόγο, κάποιοι  ιδιοκτήτες ιστοσελίδων πιστεύουν ότι το site τους θεωρείται “Έγκυρο (Authoritative) επειδή έχουν πάρα πολλές σελίδες στα ευρετήρια (index). Τεράστιο λάθος!

Αυτό ισχύει μόνο αν όλες ή οι περισσότερες από αυτές τις σελίδες είναι ποιοτικές και μοναδικές.

Αλλά αν η ιστοσελίδα σας έχει 10  blog posts, και έχετε 400 σελίδες στα ευρετήρια, τότε βάζω στοίχημα ότι οι περισσότερες θα έχουν διπλότυπο περιεχόμενο ή θα είναι άδειες. Το ίδιο γίνεται σε μεγάλο βαθμό με τα E-shop.

Απελπιστικά αρχή ταχύτητα σελίδας

Μια αργή ιστοσελίδα δημιουργεί  κακή εμπειρία του χρήστη και οι μηχανές αναζήτησης (Google) το λαμβάνoyn υπόψη της κατά την διαδικασία κατάταξης της ιστοσελίδας σας.

Έλλειψη Σημάτων Εμπιστοσύνη

Η Google αναζητά ορισμένες σελίδες που ένα “σωστό site” θα πρέπει να έχει, όπως τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών, την Πολιτική Απορρήτου, σελίδες Επικοινωνίας και Σχετικά με το site. Αν δεν τις έχετε καλό είναι να τις δημιουργήσετε.

Όπως μπορείτε να δείτε από τα περισσότερα από αυτά τα λάθη βελτιστοποίησης ιστοσελίδων αφορούν την βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη σας. Το καλύτερο στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων είναι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας η οποία και θα προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη και κατατάξεις όσο το δυνατόν στις πρώτες θέσεις της μηχανής αναζήτησης.

Τώρα λοιπόν, θα σας βοηθήσω να διορθώσετε εύκολα όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα! Συνεχίστε την ανάγνωση!

Πώς να φτιάξετε το On-Page SEO σας

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό εργαλεία που θα κάνουν την “βρώμικη δουλειά” για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.

Εργαλεία για να φτιάξετε τα τεχνικά θέματα

Ευτυχώς το SEO δεν είναι πια κάτι το καινούργιο, οπότε υπάρχουν ένα σωρό εργαλεία στη διάθεσή σας για την ανάλυση ενός δικτυακού τόπου. Κάθε φορά που αρχίζω δουλειά σε μια νέα ιστοσελίδα, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να βάλω το site – στόχο μου στα παρακάτω εργαλεία:

Siteliner – Το απόλυτο εργαλείο για την εύρεση διπλότυπου περιεχόμενου και σπασμένων links στην ιστοσελίδα σας. Το φτιάξιμο του διπλότυπου περιεχόμενου, θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το διπλότυπο περιεχόμενο.

Οι πιο κοινές μορφές του διπλότυπου περιεχόμενου είναι οι αντιγραμμένες περιγραφές των προϊόντων από τον κατασκευαστή, οι πολλές σελίδες για το ίδιο προϊόν, καθώς και διπλότυπα tags, κατηγορίες, και αρχεία σε ευρετήρια. Αν έχετε ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορεί να έχετε διπλότυπο περιεχόμενο λόγω προβλημάτων με την κανονικοποίηση της.

Πώς να φτιάξετε τις διπλότυπες περιγραφές προϊόντων

Τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου γνωστά και ως Eshop θα πρέπει σε κάθε σελίδα για τα προϊόντα τους να έχουν μοναδικό περιεχόμενο.

Μην αντιγράφετε τις περιγραφές των προϊόντων που έχετε γράψει εσείς ή ο κατασκευαστής! Αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεται για την δημιουργία 100% μοναδικού περιεχόμενου για την ιστοσελίδας σας και όχι μόνο θα αυξήσετε σημαντικά τα ποσοστά μετατροπής σας, αλλά θα φέρετε και στα προϊόντα σας περισσότερο long tail traffic από την Google και καλύτερες κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης γενικότερα.

Επιπλέον, θα κάνει το site της επιχείρησης σας να ξεχωρίζει, καθώς θα φαίνεται τόσο στην Google όσο και στους επισκέπτες σας, ότι αφιερώσατε πολύ κόπο και χρόνο σε αυτή την διαδικασία.

Υπάρχει ένα σούπερ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε μοναδικό περιεχόμενο σε αυτές τις σελίδες, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να γράψετε μόνοι σας τεράστια κείμενα: Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες!

Δημιουργήστε ένα τμήμα για κριτικές, σχόλια ή ερωτήσεις σε κάθε σελίδα και ζητήστε απ’ όσους αγοράσουν το προϊόν σας να αφήσουν και μια κριτική.

Πώς να φτιάξετε το πρόβλημα των πολλαπλών σελίδων για το ίδιο προϊόν

Αυτό είναι μακράν ένα από τα πιο κοινά θέματα που συναντώ στα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων. Έχουν ένα προϊόν και 10 σελίδες για το κάθε χρώμα που βγαίνει, άλλες 10 σελίδες για το κάθε μέγεθος και πάει λέγοντας.

Η Google το μισεί αυτό γιατί :

1) γεμίζετε τα SERPs (αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης) με ανοησίες, και

2) δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσετε να γράψετε μοναδικές περιγραφές και για τις 20 διαφορετικές σελίδες του ίδιου προϊόντος σας.

Η Λύση; Ενοποιήσετε όλες αυτές τις σελίδες σε μία και τόσο η Google όσο και οι χρήστες σας, θα σας αγαπήσουν!

Αν η ενοποίηση αυτή σας φαίνεται μία δύσκολη ή πολύ τεχνική  διαδικασία  χρησιμοποιήστε τα tags “noindex, follow” για τις διπλές σελίδες των προϊόντων σας.

Tags, Κατηγορίες και Αρχεία

H προεπιλεγμένη λειτουργία του WordPress είναι να τα καταγράφει αυτά στα ευρετήρια, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα διπλότυπου περιεχόμενου. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να τα κάνετε noindex. Εάν χρησιμοποιείτε το WordPress, μπορείτε να το κάνετε εύκολα αυτό με το All in One SEO pack ή το Yoast SEO.

Πώς να φτιάξετε τα προβλήματα κανονικοποίησης

Οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν θα υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα, διότι σχεδόν όλες οι σελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι πλατφόρμες για blogging έχουν ειδικό κώδικα για να το αποτρέπει. Πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε η ιστοσελίδα σας να έχει την επέκταση www. ή όχι. Μόλις αποφασίσετε, απλά κάντε ένα 301 redirect στο domain που απορρίψατε.

Παράδειγμα: Μου αρέσει το “www.website.gr”, οπότε θα κάνω 301 redirect το “website.gr” στο “www.website.gr”

Το Siteliner θα βρει σχεδόν όλα τα προβλήματα κανονικοποίησης που μπορεί να έχετε, οπότε φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας, ειδικά αν έχετε κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Screaming Frog SEO Spider – δεν έχει σημασία αν είστε μία εταιρεία SEO ή απλά ο ιδιοκτήτης ενός site, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το εργαλείο. Είναι δωρεάν για 500 σελίδες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το χρησιμοποιείτε.

Αυτό το εργαλείο είναι ιδανικό για:

  • Τον εντοπισμό διπλότυπων META πληροφοριών σε όλο το site σας
  • Την εύρεση σπασμένων links και 302 redirects
  • Τον εντοπισμό ελλιπών ή μη συμπληρωμένων H1 και H2 tags στα οποία θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τις κύριες λέξεις-κλειδιά σας

SEO Quake (Firefox, Chrome) – Το SEO Quake είναι άλλο ένα must εργαλείο. Εκτός από τις δυνατότητες ανάλυσης links, έχει και δύο πολύ χρήσιμα extensions τα οποία και πραγματικά λατρεύω, τα “Διάγνωση (Diagnosis)” και “Πυκνότητα (Density)”.

Διάγνωση: με ένα απλό κλικ, το εργαλείο διάγνωσης θα σας δείξει πάρα πολλές χρήσιμες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών META της σελίδα σας, των header tags, των ALT tags των εικόνων σας και πολλές άλλες. Αυτό το απλό εργαλείο με βοήθησε να εντοπίσω διπλότυπα H1 tags σε ένα site πελάτη μου. Μόλις διόρθωσα αυτά τα tags, το site του πελάτη μου ανέβηκε από την πρώτη θέση της δεύτερης σελίδας, στις τέσσερις πρώτες της πρώτης, μέσα σε 10 μέρες!

Πυκνότητα: Χρησιμοποιώ το εργαλείο μέτρησης της πυκνότητας των Keywords με θρησκευτική ευλάβεια επειδή είναι πάρα πολύ καλό και περιεκτικό. Απλά να έχετε κατά νου, δεν μετράει τα keywords στα ALT tags σας, στις επεκτάσεις IMG και γενικότερα τα keywords που είναι μέρος κάποιου κώδικα. Κάθε σελίδα του site σας θα πρέπει να έχει πυκνότητα Keyword που να κυμαίνεται από 1 έως 5%.

Σχετικά με τη τοποθέτηση για τις λέξεις-κλειδιά

Δεδομένου ότι θα πρέπει να κρατήσετε την πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών σας γύρω στο 1-5%, τότε δεν έχετε και πολλά περιθώρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρετε πού να τοποθετήσετε τα keywords σας για τη βέλτιστη κατάταξη στα οργανικά των μηχανών αναζήτησης.

Τα πιο κρίσιμα σημεία για να εισάγετε το keyword στόχο σας είναι η διεύθυνση URL, ο τίτλος, η πρώτη πρόταση ή παράγραφος, το πρώτο ALT tag εικόνας και η τελευταία φράση του κειμένου. Εκτός από αυτά τα σημεία, μπορείτε να το έχετε και διάσπαρτο σε κάποια header tags ή σε όλο το κείμενο.

Εγώ τα τοποθετώ πρώτα στα κρίσιμα σημεία και αφού τελειώσω με αυτά, υπολογίζω την πυκνότητα για το υπόλοιπο κείμενο.

Μία μικρή συμβουλή: κάθε φορά που δημιουργείτε ένα blog post ή μια σελίδα προορισμού (landing page), να γράφετε φυσικά και και να μην σκέφτεστε την πυκνότητα των Keywords. Τελειώστε πρώτα το κείμενο σας και μετά ελέγξτε αν τα ποσοστά είναι τα σωστά.

Συστήνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω προγράμματα για να ελέγξετε την ιστοσελίδα σας:

https://www.woorank.com/

http://seorch.eu/

7 εύκολα βήματα για να κάνετε το site σας γρηγορότερο

Η ταχύτητα του site είναι κρίσιμη για το SEO της ιστοσελίδας σας, τον ρυθμό ανίχνευσης, την εμπειρία του χρήστη και την κατάταξη του site σας στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Μην την παραμελήσετε.

Δεν είμαι προγραμματιστής και ποτέ δεν έχω ισχυριστεί ότι είμαι. Είμαι όμως καλός αναγνώστης, καλός μαθητής και παίρνω πολλές πρωτοβουλίες, έτσι έχω βρει πως να κάνω τα sites μου πιο γρήγορα με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Εάν χρησιμοποιείτε το WordPress, τότε αυτό θα είναι εύκολο. Aν έχετε κάποιον technical SEO Expert καλό είναι να του αναθέσετε την δουλειά αυτή δίνοντας του τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

1. Δοκιμάστε την τρέχουσα ταχύτητά σας με αυτό το εργαλείο της Google
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

2. Κάντε Backup την ιστοσελίδα σας

3. κατεβάστε το W3 Total Cache

5. Κάντε εγγραφή στο Cloudflare

6. Κατεβάστε το Smush.it

7. Ελέγξτε ξανά την ταχύτητά σας και ετοιμαστείτε να πάθετε πλάκα!

Επιπλέον Εργαλεία που χρησιμοποιώ για να βελτιστοποιήσω την ταχύτητα ενός site :

https://www.webpagetest.org/

https://gtmetrix.com/

Εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, να διορθώσετε τα τεχνικά προβλήματα της, να αναπτύξετε μια ποιοτική αρχιτεκτονική, να ενσωματώσετε σωστά τις λέξεις κλειδιά και να αυξήσετε την ταχύτητα της, τότε θα πετύχετε πολύ εύκολα κατατάξεις στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης όταν αρχίσετε να οικοδομείτε links (Off-Page SEO). Η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας θα δείτε ότι είναι η βάση για γερά θεμέλια της προώθησης ιστοσελίδων πριν ξεκινήσετε τα backlinks.

Μετά την κατασκευή ιστοσελίδων θα πρέπει να έχετε πάντα στο νου ότι δε μπορείτε να ξεκινήσετε κατευθείαν τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων αν πρώτα δεν έχετε κάνει βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης. Έτσι, αν δεν έχετε ιστοσελίδα και θέλετε να φτιάξετε μια ή θα πρέπει να βρείτε μια εταιρεία για κατασκευή ιστοσελίδων που θα εφαρμόσουν οι ίδιοι βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για την ιστοσελίδας σας ή θα επιλέξετε μια εταιρεία για κατασκευή ιστοσελίδων που θα συνεργαστεί με μια εταιρεία που αναλαμβάνει βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης.